Mästaren Hamilton tog årets första pole

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog sin 50:e pole – Ericsson snabbast i teamet

Foto: GETTY IMAGES

Han vann VM 2015.

Och startar först 2016.

Men nu måste Lewis Hamilton sätta sig och plugga.

– Med de nya reglerna måste vi komma i håg alla olika strategiförändrignar som kan inträffa, säger han.

F1-säsongen 2016 inleddes med ett nytt kval, men det hade ingen större betydelse för Mercedes Lewis Hamilrton. Fjolårets världsmästare tog sin femte pole position i Australiens GP:

– Jag är väldigt nöjd, jag är otroligt imponerad av teamet som lyckas höja ribban för tredje året i rad. Det inspirerar och motiverar mig. Jag hade ett par riktigt sexiga varv där bilen bara flöt, inga mssar alls och det är allt du kan hoppas på som förare, säger Lews Hamilton under presskonferensen.

– Men vi har mycket jobb kvar att göra. Nu när det finns regler kring radiotrafiken har vi mycket jobb att göra i kväll. Vi får inte längre besked om strategin ändras och vi förare måste plugga mycket mer för att ha koll på vad som kan hända om det blir en annan situation än den vi förväntat oss. Får vi andra däck än vad vi bestämt måste vi veta vilken strategi vi slår om på. Det är en ny sak och det är spännande. Jag hoppas att det gör showen bättre, men jag är tveksam. Vi får se.

Ferraris framsteg

Hans teamkollega Nico Rosberg var näst snabbast i kvalet och Ferraris Sebastian Vettel var trea före sin teamkollega Kimi Räikkönen.

– Vid flera tillfällen har jag sagt att vi har tagit ett steg framåt och i racet ska vi vara ännu närmare, säger Vettel.

– Jag hade förväntat mig att Mercedes skulle vara väldigt snabba i kvalet och jag hade svårt att hitta rytmen. När jag fick till ett bra varv så valde vi att avrbyta efter det för att spara däck. Jag vet att vi har potential och andra startled med båda bilarna är riktigt bra.

Ericsson ut i Q1

Det nya kvalet ställde till det för flera av teamen, det var flera som hade problem med strategin och många av de mindre teamen gjorde också slut på antalet däck. Ett av de teamen var Sauber där varken Marcus Ericsson eller Felipe Nasr tog sig vidare till den andra kvalomgången, trots att de använde sig av alla seten supersoft i den första kvalomgången.

– Det var väldigt stressigt med det nya formatet, eftersom man bara får använda tre set däck. De blir svårare för oss i de mindre teamen, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Men det var  bra körning och bilen var bra balanserad.

Svensken kvalade ut sin teamkollega och var 16:e man, Nasr 17.

– Jämfört med toppteamen är detta systemet lite svårare för oss, det beror på däcksituationen. Men i morgon när lamporna slocknar så gäller det att vara först i mål och för att lyckas måste vi vara smarta för det kan hända mycket i Melburne, säger Ericsson.

–  Vi ska göra allt för att knipa någon poäng på slutet.

F1-premiären startar klockan 06.00 i morgon.

Publicerad: