Mejla

Robert Laul

Laul: Nästan plågsamt – fan vet om de överlever

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Helsingborg eller Gefle – nu blir det ett race om att undvika nedflyttning.

Men även om HIF behåller kvalplatsen, fan vet om Henke Larssons självförtroendesargade gäng överlever ett kvalspel.

Jag undrar verkligen det nu.

Helsingborgs insats mot Djurgården var så mycket bottenmörker att det var snudd på plågsamt att se.

Ändå inledde HIF bra: En välorganiserad defensiv, Surpirse Ralani och Jordan Larsson pigga och rörliga, Micke Dahlberg vann dueller, Anton Wede höll sig framme.

Men skickligheten och självförtroendet saknades i avsluten, Helsingborg hade inte gjort mål på fyra matcher, det är lätt att förstå varför: Dels fattas tillräckligt skickliga offensiva spelare, och de som ändå borde kunna leverera mål saknar självförtroende av förståeliga skäl. I stället för naturliga, avslappnade aktioner runt straffområdet tas stressiga och krångliga beslut.

I Helsingborgs situation är varje poäng extremt viktig. Ett kryss skulle innebära att Gefle hölls tre poäng bakom med sämre målskillnad. Därför hade tränare Henrik Larsson beordrat fortsatt fokus på ett ordentligt försvarsspel: Inte slarva bort poängen man har vid avspark.

Vad händer?

Rena tragedin

På gårdagens träning skadades förstemålvakten Matt Pyzdrowski, och Tomer Chencinski fick ersätta. En halvtimme in i matchen gjorde andremålvakten en fullständigt obegriplig utrusning som gav Djurgården en målchans som aldrig hade behövt bli en målchans. Eftersom en olycka sällan kommer ensam svarade mittbacken Frederik Helstrup för en lika katastrofalt usel rensning rakt på Michael Olunga som kunde skyffla bollen i öppet mål.

För en objektiv betraktare var det ett närmast parodiskt mål.

För Helsingborgs IF rena tragedin.

Jag inbillar mig att det måste gjort fysiskt ont för de sjungande stackars hemmafansen på byggarbetsplatsen Olympia. Vilket elände och mörker. Och vilken ändlös uppförsbacke för spelarna på planen efter att de gjort en hygglig halvtimme. Vilken massiv motgång att behöva resa sig från.

Vad ingen då visste, var att det skulle bli ännu värre för HIF…

Djurgården befinner sig i ett ingenmansland men spelade för klubbmärket efter derbyförlust nummer tusen samt hemmafiaskot mot Jönköping Södra. Varken mer eller mindre än så, och i en storklubb som Djurgården med ett stort bortafölje på plats är det tillräcklig tändvätska för att hålla undan mot ett darrigt bottenlag.

Efter att HIF-mittbacken Peter Larsson kvitterat i andra halvlek flyttade Djurgården snabbt fram positionerna igen, och Olunga nickade in segermålet 2-1. Det tog knappt en minut mellan målen när Helsingborg gick på ytterligare en klassisk mina där de återigen borde ha vetat bättre: De tappade fokus direkt efter eget mål.

– Vi måste få undan bollen innan inlägget, sa tränare Henke Larsson efteråt, och det hade han helt rätt i.

Hösten 2011 vann Helsingborgs IF allsvenskan, ja de vann till och med trippeln, det pratades om en HIF-dynasti.

Klen tröst för HIF

Fem år senare halkar de ännu ett steg närmre nedflyttning, samtidigt som värsta rivalen Malmö FF firade tredje guldet på fyra år ett par mil bort, med 500 Champions League-miljoner på banken.

Att det kan svänga fort i fotboll är nog en klen tröst för Helsingborg.

Henke Larsson har ifrågasatts av fansen under hösten, jag har försvarat honom ett par gånger, jag har fortfarande svårt att peka på konkreta fel Henke faktiskt gör i sin tränargärning.

Men när jag hörde intervjun som min kollega Johan Flinck gjorde i går, där Henke vägrade att svara på om han har något bollplank i det här läget, undrar jag om herr Larsson är för ointelligent för att bli en riktigt bra fotbollstränare?

Att byta tränare i det här läget…nja, där håller jag fast vid att då måste det finnas ett bättre alternativ tillgängligt, en person som kan ge effekt på kort sikt, som "varit med" tidigare.

Faktum är att Henke Larsson är väldigt grön i gamet, kan han kanske ta hjälp av gamle vännen Lasse Lagerbäck? Fast vad skulle Gefle säga om det…?

Helsingborgs bästa räddningsplanka för att hålla undan för Gefle, och därmed inte åka rakt ur allsvenskan, är det avslutande spelschemat.

Nog måste väl HIF lyckas besegra ett Falkenberg som är hjälplöst sist och inte har något kvar att spela om? Sedan väntar J-Södra hemma i sista matchen.

Gefles program är tuffare, åtminstone på papperet: Malmö FF hemma och Östersund borta. Men hur pigga är MFF på söndag efter ett par dagars tungt guldfestande…?

Med ett kryss i dag hade tre HIF-poäng till med stor sannolikhet räckt till kvalplats, nu är läget annorlunda, så dyrköpta kan misstagen mot Djurgården bli.

Och även om Helsingborg behåller kvalplatsen är jag långt ifrån säker på att ett så här självförtroendesargat lag överlever oavsett det blir AFC United eller Halmstads BK i ett kvalmöte över två matcher.

avRobert Laul

Publicerad: