’Jag fattar inte att vi vann Stockholm Open’

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Bröderna Ymer vann Stockholm Open

Foto: Bildbyrån

Här skriver Elias, 20, och Mikael Ymer, 18, tennishistoria.

Ett yngre brödrapar har, i modern tid, aldrig vunnit en ATP-titel i dubbel.

– Jag fattar inte att vi vann Stockholm Open. Jag är i chock, säger Elias Ymer efter finalsegern mot Mate Pavic/ Michael Venus.

Ett helsvensk par har inte vunnit på ATP-touren sedan 2008, då Robin Söderling och Jonas Björkman lämnade Båstad som dubbelmästare.

Och i Stockholm Open får vi backa bandet till 1998, då Nicklas Kulti och Mikael Tillström spelade hem titeln.

Under söndagen var det äntligen dags igen, då sensationsbröderna Elias och Mikael Ymer utklassade Mate Pavic och Michael Venus med 6–1, 6–1 i finalen.

– Jag trodde inte att den första ATP-titeln skulle komma i dubbel, i Stockholm Open, min favoritturnering, säger Elias Ymer.

Aldrig spelat ihop tidigare

Skarabröderna, som aldrig har spelat ihop på Future- och Challenger-nivå, fick ett wild card till turneringen och utnyttjade det genom på bästa tänkbara sätt. De räddade matchbollar i öppningsmatcherna mot tredjeseedade Marcin Matkowski/Jean-Julien Rojer respektive Colin Fleming/Scott Lipsky. I semifinalen besegrade de toppseedade Rohan Bopanna/Trea Huey med klara 6–3, 6–4, och finalen var en uppvisning från början till slut.

– Vi har lyft varandra under hela veckan. I dag spelade vi klockrent, hade inte ett fel, säger Elias Ymer.

Matchen var över på 51 minuter trots att ett av tourens vinstrikaste par stod för motståndet. Mate Pavic/Michael Venus har i år vunnit turneringarna i Auckland, Montpellier, Marseille och 's-Hertogenbosch och tagit sig till final i Metz, Gstaad och Nice.

LÄS VIDARE

”En galen resa”

Bröderna Ymer hade svårt att hitta orden när de intervjuades på centrecourten efter matchen.

– Det har varit en galen resa. Kul att vinna första titeln hemma i Stockholm, säger Mikael.

– Vi vann just en ATP. Vi brukar sitta där uppe och titta på prisutdelningen, säger Elias Ymer och pekar mot den läktardel som är avsedd för spelarna.

När han mötte den samlade pressen utvecklade han svaret.

– När vi slog in matchbollen blev det tomt, liksom. Det fanns inte så mycket att säga. Tidigare har jag sett prisutdelningarna från players lounge, dit jag brukade smita in. Nu var jag själv på prisutdelningen och tog förstaplatsen. Shit, när gång kanske jag är coach åt någon. Livet går så snabbt.

Kommer det bli mer dubbelspel i framtiden?

– Självklart. Jag har aldrig spelat dubbel med någon roligare än Mikael. Jag fick flashbacks från när vi vann SM i Göteborg, när han var nio och jag elva. När vi sprang upp lobbar och sådant kom det nostalgikänslor, säger Elias Ymer.

Publicerad: