Svensken med ett omöjligt uppdrag

SPORTBLADET

Paul Balsom ska hjälpa Leicester till en ny titel

MANCHESTER. Som ledare har egentligen Paul Balsom, 52, ett omöjligt uppdrag: Upprepa Leicesters bedrift och ta svenska landslaget vidare utan den store stjärnan.

– Det är bara att försöka vara ännu mer noggranna i allt vi gör, säger Balsom.

Han har överlevt förbundskaptensbytet i svenska herrlandslaget och fortsätter som fysiolog under Janne Andersson.

Som chef för regerande ligamästarna Leicesters avdelning för sportvetenskap och prestationsanalys har ansvaret bara vuxit med framgången för svenskengelsmannen Balsom.

– Vi har anställt fler personer, nu är vi tolv stycken, för att kunna hantera den stora mängden av data vi får när vi analyserar spelarna i match och träning, säger Balsom.

Blir din egen och din avdelnings roll viktigare när Leicester ska orka båda liga-, cup- och Champions League-spel?

– Ja, det blir mer matcher och resor att klara oss igenom. Men nu har vi en avbytarbänk som är bättre än förra säsongen. Managern tar ut bästa laget, men vi kan ha synpunkter på när det kan vara dags att vila en spelare.

Vad är ambitionen för Leicester efter att ha gjort det omöjliga och vunnit Premier League?

– Ranieri står fast vid att målsättningen är 40 poäng. Det är klart att vi också har större förhoppningar. Men det vore dumt att argumentera att vi ska ha något att sätta oss emot under en lång säsong mot fem, sex betydligt större klubbar i Premier League.

– Det är viktigt att klubben stabiliserar sig, etablerar sig som ett lag i Premier League.

Den förväntade spelarflykten har uteblivit (bortsett N'Golo Kante som gått till Chelsea). Stortjärnorna Jamie Vardy och Kasper Schmeichel har i stället förlängt sina kontrakt och Leicester har värvat bra.

Vad säger det om Vardy att han stannar och förlänger?

– Personligen tycke jag att det var ett tufft beslut av honom. Men det visar lite hur klubben fungerar och vilken moral spelare som han och Schmeichel har. Samtidigt har klubben öppnat plånboken och visat hur mycket man vill behålla spelarna.

Klubbens ägare, Vichai Srivaddhanaprabha, gav dessutom nyligen 19 av spelarna varsin BMW i8 i Leicesterblå färg som tack för ligatiteln.

Fick du en bil av ägaren?

– Haha, du är inte den förste som frågar… Det var spelarna som fick det av ägaren. Han är generös och vill att spelarna ska må bra. När han kommer in i omklädningsrummet skakar han hand med alla. Han är grym. Man blir glad varje gång man ser honom. Han kommer in efter de flesta matcherna.

– Han bjöd oss på en resa till Thailand efter säsongen. Det var en trevlig vecka, säger Balsom.

Hur kommer det gå för Zlatan?

 – Han kommer att lyckas. Han har valt att gå till Manchester United vid rätt tillfälle, med rätt manager. Det är ett drömscenario för Zlatan.

Och landslaget utan honom?

– På något sätt kommer nog vårt spel att ändras taktiskt när Zlatan inte finns med. Men det är Janne Andersson som har huvudansvaret för de sakerna, säger Paul Balsom.