Efter 138 år – nu får även kvinnor spela

SPORTBLADET

Historiskt beslut för British Open-klubben

Royal Troons golfbana grundades 1878.

138 år senare har klubben som arrangerar British Open bestämt sig för att välkomna kvinnliga spelare.

– Det är viktigt för golfklubbar att reflektera samhället, säger Royal Troons kapten Martin Cheyne till BBC.

Det tog bara 138 år, men nu är även kvinnor tillåtna att spela golf på Royal Toons bana i Skottland, som står som värd för British Open den 14-17 juli.

På fredagen röstade klubbens medlemmar igenom, med "en överväldigande" majoritet, att banan inte enbart ska få nyttjas av män.

Enligt klubben var tre fjärdedelar av medlemmarna positivt inställda till förändringen.

"Nöjd med beslutet"

– Vi har sagt ett flertal gånger på sista tiden att det är viktigt för golfklubbar att reflektera samhället och den moderna världen, säger Royal Troons kapten Martin Cheyne enligt BBC och tillägger:

– Därför är jag nöjd med beslutet som togs av Royal Troons medlemmar den här kvällen och ser fram emot att välkomna kvinnor till vår stora klubb. Det är det rätta beslutet för klubben i dag och för alla kommande generationer av golfare.

Muirfield röstade nej

I våras röstade medlemmarna i golfklubben Muirfield i Edinburgh nej till att tillåta kvinnor att spela på deras bana. Något som innebar att klubben förlorade sin rätt att arrangare British Open.

Martin Cheyne slipper nu oroa sig över en liknande utgång och förbereder sig för den 145:e upplagan av tävlingen.

– Vi kan nu alla fokusera på golf och visa upp den här vackra klubben och golfbanan för en stor världspublik som den här prestigefulla tävlingen kräver.

ARTIKELN HANDLAR OM

BBC

Muirfield

Golf