Världscupen i längdskidor

Norska 17-åringen talar ut om ryktena

”Finns alltid folk som missunnar en framgång”

avAndreas Käck

Nyheten om att de två norska skidtalangerna Helene Marie Fossesholm, 17, och Kristine Stavås Skistad, 19, blivit behandlade med tillväxthormoner blev en stor snackis i skidvärlden.

Nu talar Fossesholm ut om uppståndelsen.

– Det finns alltid folk som missunnar en framgång, säger hon till TV2.

Vid lunchtid på måndagen kom Norges skidförbund med ett uttalande angående två av deras mest lovande åkare. De valde, i samråd med familjerna, att gå ut och bekräfta att både Helene Marie Fossesholm, 17, och Kristine Stavås Skistad, 19, blivit behandlade med tillväxthormoner i unga åldrar.

– Vi vet att ryktena har florerat under en längre tid och personligen har det inte känts så bra. Media har varit på oss, men man vet aldrig vad media får för sig att skriva. Om någon hade gått ut med det här på ett felaktigt sätt hade det varit väldigt tråkigt, säger Fossesholms pappa, Öivind, till TV2.

Fossesholm – som i norska medier pekas ut som ”nya Marit Björgen” – har varit under uppsikt av läkare från 8 års ålder. När hon var 13,5 år gammal mätte hon bara 137,5 centimeter. Då inleddes en behandling som sedan pågick till september 2017. I dag är hon 151 centimeter lång.

”Är förstås tråkigt”

Preparatet hon behandlades med finns på Wadas lista över dopningsklassade ämnen – en detalj som gjorde att nyheten uppmärksammades extra stort runtom i skidvärlden.

Nu väljer 17-åringen att tala ut om uppståndelsen.

– Jag försöker att inte läsa såna saker. Jag försöker att ha fokus på det sportsliga. Men det är förstås tråkigt när det blir en ryktesspridning. Det finns alltid folk som missunnar en framgång, säger hon till TV2.

”Missförstår med flit”

Fossesholm upplever inte att någon misstänker henne för att ha försökt fuska till sig sportsliga framgångar. Men hennes pappa antyder att sådant snack har förekommit.

– Jag tycker det är trist att folk som inte känner till saken ska uttala sig. De vet inte varför Helene har fått den här behandlingen. Hon har varit i behov av den i tidig ålder och då valde vi som föräldrar att agera, vilket förmodligen alla andra föräldrar i vår position också hade gjort. Det är trist att det här blir en snackis – och det är trist att folk missförstår med flit, säger han.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM