Bytte land och partner för att vinna OS-guld

Konståkarparet: Det är vad du gör som betyder något

1 av 5 | Foto: MLADEN ANTONOV / AFP
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Aljona Savtjenko föddes i Ukraina, Bruno Massot i Frankrike.

I dag blev de OS-mästare i paråkning – för Tyskland.

– Det spelar ingen roll vad du har för nationalitet och blod i dig. Det är vad du gör som betyder något, säger Aljona Savtjenko, 34.

Tyskland har vunnit OS-guld i paråkning för första gången på 66 år men när det hände igen var det genom två konståkare som föddes utanför landets gränser.
Aljona Savtjenko är en veteran inom sporten och gjorde OS-debut redan 2002, då hon bildade par med Stanislav Morozov och tävlade för Ukraina. Det är där, i Kiev, hon har sina rötter.

Efter spelen i Salt Lake City sökte hon en ny partner och började tävla med Robin Szolkowy, vilket fick henne att flytta till Tyskland. Hon fick sitt medborgarskap 2006 och tävlade för Tyskland i de tre följande vinterspelen, och det med stor framgång. Hon och Szolkowy vann OS-brons både i Vancouver och Sotji.

Stoppad från OS

2014 hoppades även Bruno Massot få tävla i OS, för moderlandet Frankrike. Han föddes i Caen men blev stoppad från spelen eftersom hans då Rysslands-födda partner Daria Popova inte fick något franskt pass.

Då, efter Sotji-spelen, hörde Aljona Savtjenko av sig till Bruno Massot och undrade och de skulle bilda par. Det ville han, så han flyttade till Oberstdorf för att träna. I november förra året fick han sitt nya medborgarskap och samtidigt en biljett till Sydkorea.

”Gjorde mig starkare”

Under torsdagen satt Aljona Savtjenko och Bruno Massot, 29, på ett podium i Gangneung ishall som olympiska mästare efter att ha satt nytt världsrekord i friprogrammet.

Framför dem satt journalister från när och fjärran.

– Eftersom OS är en dröm var det tråkigt att inte få tävla 2014. Samtidigt gjorde det mig starkare. Jag bestämde mig för att ge allt i detta OS i stället och i dag fick jag en guldmedalj, säger Bruno Massot.

”Allt har en mening”

Efter lands- och partnerskiften kan även Aljona Savtjenko titulera sig OS-mästare, och hon har längtat länge.

– Jag kan inte tro att drömmen har blivit sann. Vi är glada att göra det här för Tyskland, som har hjälpt och stöttat oss. Bruno och jag flyttade till vår coach Alexander König i Oberstdorf och skapade något nytt med Brunos tränare och mitt team. Alla trodde på det och nu har vi vuxit ihop som en familj. Dessutom träffade jag min pojkvän, som i dag är min man (Liam Cross). Ja, allt har förändrats till det bättre säger Aljona Savtjenko.

Tre OS-fakta om konståkning 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM