Green nära två meter

SPORTBLADET

Emma Green närmar sig OS-formen

Foto: Nära, nära Emma Green gjorde ett bra försök på två meter, men stannade på 1,95.

Emma Green visar OS-form.

På söndagen var hon snuddande nära att ta sig över drömgränsen två meter.

– Det känns inte högt längre, sade Green efter SM-guldet.

Emma Green säkrade SM-titeln tidigt och klarade nya säsongsbästat 1,95 i det tredje försöket. Sedan lade hon upp höjdhoppsribban på två meter, trots att personbästat utomhus är 1,97.

– Två meter är en gräns som jag vill ta. Det var mer inspirerande att hoppa på två meter än på 1,98 som jag redan har tagit inomhus, förklarade Green.

Det var nära att Örgrytetjejen gjorde Kajsa Bergqvist sällskap i tvåmetersklubben i det första försöket. Green var över drömgränsen med hela kroppen och det gick ett sus genom publikhavet på Arosvallen i Västerås innan ett lätt tillslag med vaderna gjorde att ribban föll ned från ställningen.

– Men jag känner att jag kan hoppa två meter, och då är jag med och slåss om medalj i OS, sade 23-åringen.

VM-brons 2005

Green tog VM-brons 2005 och var sjua i Osaka förra året. SM-insatsen gör att hon är fylld av självförtroende inför avresan till Peking.

– När det verkligen gäller så brukar jag ju vara som bäst, säger hon.

I år är det bara sex kvinnor i världen som hoppat två meter eller högre.

– Det är väldigt tätt bakom Blanka Vlasic, som kan bli svår att rå på. Gör man en bra tävling i OS kan det räcka långt, men det krävs nog två meter för medalj.

– Mitt mål i OS är att göra riktigt bra tävling. Jag måste fokusera på mig själv och min egen hoppning, och inte på medaljer, om jag ska lyckas.

Kortad ansats

Green har förkortat ansatslöpningen till årets utomhussäsong.

– Det har känts väldigt bra på träning, men jag har inte fått till det riktigt i någon tävling i sommar. När jag vill för mycket springer jag alldeles för fort i ansatsen.

– Men nu kan jag åka och ladda inför OS med bra självförtroende. Det är skönt att det stämmer även på tävling och inte bara på träning.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott