Nadal bröt Federers fantastiska svit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-06

Vann Wimbledonfinalen efter otrolig rysare

Utmattad men lycklig Rafael Nadal är helt slut efter maratonfinalen som ledde fram till hans första Wimbledon-titel.

Björn Borg kan andas ut.

Rafael Nadal gjorde det omöjliga – slog Federer för första gången på gräs och bröt schweizarens fantastiska segersvit i Wimbledon.

Efter en osannolik uppgörelse i sju timmar, två regnuppehåll, fem set, och 9–7 i sista set stod Rafael Nadal, 22 år gammal från Mallorca, som segrare i Wimbledonfinalen med siffrorna 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7.

– Det har alltid varit min dröm att vinna här. Det går inte att beskriva vad jag kände när jag vann, säger "Rafa" direkt efter matchen.

Och det är ingen dålig opponent han slog i sitt livs största match. Rafael Nadal hade aldrig slagit Roger Federer på gräs och senast för ett år sedan fick han se sig slagen av Federer i Wimbledonfinalen.

Bra start

Dagen började bra för spanjoren som bröt Roger Federers serve redan i tredje gemet och vann de första två seten. Nadal kopplade ett grepp om sin första grässeger mot världsettan och bröt Federers serve i flera fantastiska bolluppgörelser.

Tredje set gick till tiebreak som Federer tog hem och fjärde set mötte samma öde i ett tiebreak som sent ska glömmas.

Till slut vann Roger Federer med 10–8 efter att, på ett fantastiskt sätt, ha räddat två matchbollar och vänt en match som såg ut att vara förlorad. I det läget hade Roger Federer ett mentalt överläge som ytterst få skulle klara av att vända.

Rafael Nadal klarade det.

Vid ställningen 7–7 i femte set bröt Nadal Federers serve. Därefter servade han hem matchen och vann på andra matchbollen, totalt hans fjärde under dagen.

”Federer fortfarande nummer ett i världen”

Men det var ingen kaxig spanjor som lämnade centre courten.

– Jag har förlorat flera matcher mot Roger, jag vinner i dag och det är jättestort, men han är fortfarande nummer ett i världen. Han fajtas alltid, han beter sig så bra oavsett om han vinner eller förlorar. Det är historiens bästa spelare.

Och det fanns några särskilt välkomna gäster som Nadal skickade en hälsning till.

– Jag vill tacka den spanska prinsen och prinsessan för att de kom hit för att titta på mig.

Och Björn Borg, som fanns på plats på hedersläktaren, får stå kvar i historieböckerna som en av två som tagit fem Wimbledonsegrar i rad ett tag till.

Följ ämnen i artikeln