Magda: ”Wolfgang är en motståndare till dopning”

Foto: KANAL5
Magdalena Forsberg.
SPORTBLADET

Sverige firar stora framgångar i skidskyttet.

Då avfärdar Magdalena Forsberg minsta lilla misstanke mot Wolfgang Pichler.

– Jag vet att Wolfgang är en motståndare till dopning. Jag vet att han är ren, men hade det varit någon annan nation som lyfte så mycket hade vi kanske börjat spekulera, säger experten.

Sverige skördar stora skidskytteframgångar i OS efter ett par års tid av torka. Mästerskapet har redan bjudit på två medaljer och en mängd vassa prestationer av flera svenska skidskyttar.

– Wolfgang har ju något trollspö när det fäller formtoppar. De har verkligen fått till det. De har jobbat otroligt hårt och när jag varit i kontakt med Wolfgang har han verkligen varit nöjd med sina åkare. Han mäter allt väldigt noga, säger Magdalena Forsberg.

Höll på att stoppas

I Kanal 5:s studio tog programledare Jonas Karlsson upp faktumet att förbundskaptenen Wolfgang Pichler varit associerad med den ryska dopningsskandalen. Internationella olympiska kommittén (IOK) stängde i december av Ryssland som nation från OS i Pyeongchang, baserat på omfattande och systematiserad dopning under OS i Sotji för fyra år sedan. Det ledde i förlängningen till att även Wolfgang Pichler, i egenskap av förbundskapten för Rysslands skidskyttelandslag 2011–2014, skulle stoppas från spelen men IOK tvärvände och lät Pichler åka.

”Vet att han är ren”

Karlsson: Kan du förstå att folk undrar över det?

– Jag kan ju säga att jag vet att Wolfgang är en motståndare till dopning. Jag vet att han är ren, men hade det varit någon annan nation som lyfte så mycket hade vi kanske börjat spekulera. Men då får väl folk undra då, säger Forsberg och fortsätter:

– Folk tycker att man är naiv när man säger så här: men jag säger att jag vet att det inte är något jox.

Karlsson: Men kan du förstå att folk tänker på det?

– Det kan man förstå. Med allt konstigt som händer i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM