”Holm tar på sig ryggsäcken, han är vidare”

SPORTBLADET

Sportbladets Emil Karlsson rapporterade direkt från höjdhoppskvalet

1 av 4

PEKING. Höjdhoppsfinalen avgörs på tisdag.

I dag tog sig Stefan Holm dit – medan Linus Thörnblad får packa väskan och åka hem.

Sportbladet.se:s Emil Karlsson, på plats på National-stadion, följde höjdhoppskvalet – hopp för hopp.

2,29: Holm tar på sig ryggsäcken. Han är vidare. Jag springer ner och hämtar citat och så återkommer jag i Holm-artikeln om vilka han får med sig till finalen. Tack för att ni har följt rapporteringen.

/Emil

2,29: Ioannaou, Campioli, Rybakov, Manson, Hanany, Voronin, Bettinelli, Prezelli och Topic har rivit ut sig på 2,29. Topic tjafsar med funktionärerna. Oklart varför. Kan kräver att få hoppa igen. Får det inte. Men vi kan väl tippa på att Holm är vidare. Jag är rätt säker på det.

2,29: Spank, Silnov, Baba, Holm är dom som har klarat, vad jag har märkt. Jag kan ha missat någon. Nu börjar funktionärerna räkna. Det kan bli så att vissa av de som rivit på 2,25 tar sig vidare.

2,29: Rybakov – en av Holms värsta konkurrenter – river ut sig på 2,29.

2,29: JAA! Holm klarar 2,29 i andra försöket och knyter näven. Nu är han med ena benet i finalen.

2,29: Känns som att många börjar darra. Det kan bli så att Holm går vidare till finalen även om han inte klarar 2,29. Tolv hoppare ska till final och många river. Men det återkommer vi till. Holm fixar 2,29, det är jag säker på.

2,29: Baba är felfri så här långt. Glider enkelt över ribban i första försöket. Det gör även Silnov.

2,29: Holm kör sina sköna tics – men det hjälper inte ett skit. Ett uselt hopp! Holm hoppar rakt in i ribban och ser allt annat än nöjd ut.

2,29: Tysken Raul-Roland Spank (sjukt salt namn) klarar enkelt. Han kan nog bli ett hot mot Holm. Bara namnet, liksom... Raul-Roland... Smaka på det... Låt det sjunka in...

Inte höjdhoppsrelaterat: Trippelt Jamaica på damernas 100 m. Fraser vann på nytt personbästa 10,78. Med målfotons hjälp kunde man avgöra att Simpson var någon tusendel före landsmaninnan Stewart.

2,29: Höjden 2,25 krävde följande offer: Lee, Grayman, Dimjanjuk, Thörnblad, Kgosiemang, Jonas, Gazal, Bienik, Thomas, Palli, Naoyuki, Talotti, Bermejo.

Om jag har räknat rätt har 23 hoppare rykt hittills.

2,29: Nu höjer vi ribban. Det blåser kraftigt just nu. Känns som att ribban faller lättare på grund av blåsten. Hittills säkre Rybakov river i första.

2,25: NEEEEJ! Thörnblad touchar ribban med baken. Ribban faller, och Thörnblad med den. Tre rivningar på 2,25 innebär att Thörnblad är borta från finalen. Tuuuung suck från tränaren Stanislav Szczyrba.

2,25: Vår malaysiske vän Hup Wei Lee är borta efter tre rivningar. Men han kan trösta sig med att han är Malaysias bäste höjhoppare.

2,25: Stefan Holm har tagit på sig en blå keps – och kör den bakochfram... Nja...

2,25: Donald Thomas är borta. Den regerande världsmästaren missar finalen efter tre rivningar på 2,25.

2,25: Thörnblad klarar 2,25 i andra försöket – tänkte jag skriva. Men Thörnblad tittar på ribban – och den faller. Nu är han snuskigt nära ett nytt fiasko.

2,25: Nytt märkligt hopp av Thomas. Nu är regerande världsmästaren bara ett hopp från att ryka...

2,25: Thörnblads tränare Stanislav Szczyrba skakar på huvudet. Tro fan det...

2,25: Thörnblad river första försöket på 2,25 med hälen. Skärpning nu, Thörnblad.

2,25: Holm klarar enkelt första försöket på 2,25. Samtidigt börjar det att blåsa kalla vindar över Sannerudsvallen... Förlåt, jag menar National-stadion... Mina papper flyger all världens väg, så skriver jag konstiga saker så förstår ni varför...

2,25: Donald Thomas kommer helt åt helskotta fram till ribban och hoppar rakt in i den. Höjden 2,20 skördade för övrigt följande offer: Horak, Gerardo, Krimarenko och Daigo.

2,25: Äntligen upp på lite högre höjder. Rybakov inleder på 2,25 – och klarar enkelt.

Inte höjdhoppsrelaterat: Ryskan Gulnara Samitova-Galkina slår till med nytt världsrekord i damernas 3000 m hinder. 8.58,91 lyder den nya rekordtiden. Stadion lyfte sig precis, kändes det som.

2,20: Ukrainas Jurij Krimarenko, världsmästare så sent som 2005, ryker redan på 2,20. Det var som fan! Vår malaysiske vän Hup Wei Lee? Jodå, han klarade 2,20 i tredje försöket och är kvar.

2,20: Jadå! Thörnblad revanscherar sig och klarar 2,20 i andra försöket.

2,20: Hup Wei Lee river sitt andra försök på 2,20 och Anrell levererar ett till citat:

– Undrar hur man tänker om man är från Malaysia och börjar med höjdhopp.

2,20: Toabesöken här i Kina är nästan alltid en nära döden-upplevelse. Men National-stadion har inte slösat på resurserna och här vill man nästan bli kissnödig bara för att toaletterna är så fräscha...

Nåja, nu var det höjdhopp vi skulle snacka. Thörnblads första hopp på 2,20 var oroväckande uselt och som Anrell utbrast:

– Han kan ju för faan inte riva på 2,20.

2,20: Hann precis tillbaka för att se Linus Thörnblads första hopp på 2,20. Svag hoppning och svensken river. En klar rivning. Ajajaj...

2,20: Holm flyger över 2,20 – sprättlätt. Inga segergester efteråt. Ingen dans. Bara ett enkelt finger i luften och ett löfte om att det kommer mer. Nu springer jag iväg och ”pudrar näsan”. Återkommer snart.

2,20: Donald Thomas är så sjukt nära att riva att han förmodligen hostade ut hjärtat när ribban dallrade som mest. Men ribban ligger kvar och ”flaxhopparen” – som den regerande världsmästaren kallas av Stefan Holms pappa Johnny – klarar 2,20 i första försöket. Holm har rivit av sig träningskläderna. Ska hoppa.

2,20: Höjden 2,15 skördade ytterligare tre offer. Tack och hej för Baniotis, Nartov och Zasimovich. Nu har jag sett både Rybakov och Silnov flyga över 2,20. Holm bidar sin tid...

2,15: James Grayman river i sitt andra försök, med minsta möjliga marginaler. Det såg ut som att ribban föll bara för att han tittade så intensivt på den när han vände sig om.

2,15: Fler och fler sköningar börjar droppa av. Nu rök greken Baniotis.

2,15: Linus Thörnblad dansar fram till ribban och klarar 2,15 enkelt. Bra! Linus är säkert revanschsugen sedan VM förra året. Då imponerade han som bara den i kvalet och snackade om att han är ”bäst när det gäller”. Sedan rev han ut sig med dunder och brak i finalen...

2,15: Ser i min kikare att Holm och Rybakov står och snackar. ”Alltid kul med kval”, kanske dom säger till varandra.

(tystnad)

Eller kanske inte... Jaroslav Baba, Tjeckien – också en som kan ställa till det – klarar 2,15.

Inte höjdhoppsrelaterat: Prisceremoni för 100-metersfantomen Usain Bolt. Våldsamt jubel. Och sjukt många fotoblixtar. 9.69. Sjukt stort!

2,15: Regerande världsmästaren Donald Thomas kommer helt fel till ribban, men lyckas på något vänster komma över ändå. Thomas är... stabilt instabil...

2,15: Pust... Många rivningar... Hoppmattan är på bortre kortsida sett från min horisont, tv-apparaten bredvid mig hänger inte riktigt med och det är två hoppmattor. Men jag såg i alla fall att guldkandidaten Andrej Silnov bokstavligt talat flög över ribban.

2,15: Äntligen 2,15! Nu kör vi! Ryssen Jaroslav Rybakov är först ut. En av Holms värsta konkurrenter. Rybakov klarar enkelt och är typ två mil över ribban.

2,10: Nu rök Huang. Tack för det. Publiken applåderar honom för hans "15 minutes of fame" och nu kan vi börja tävlingen...

2,10: Kinesen Haiqiang Huang river andra hoppet på två 2,10. Kvoterades han in eller? Va fasen, Lasse Anrell som sitter bredvid mig klarar 2,10. Typ...

2,10: I väntan på att gröthopparna ska försvinna dammar jag av en klassiker. Min storasyster Maria är typ bästa polare med Therese, som är tillsammans med Magnus, som är Stefan Holms bästa kompis sedan barndomen. Smaka på den ni... (i Värmland känner alla varandra)...

2,10: En stjärna som Tomas Janku går in på 2,10. Nerver? Han klarar i alla fall 2,10 sprättlätt.

2,10: Några sopor håller på att riva på ingångshöjden 2,10. Holm och Thörnblad gäspar och ser ut att tänka ”bli klara nån gång, så att vi riktiga hoppare kan börja tävla”. Så tänker jag också. 40 hoppare! Det här kan ta tid.

2,10: Det är ingångshöjden. Jag skulle tippa på att Holm och Thörnblad avvaktar till 2,20. Eventuellt ett säkerhetshopp på 2,15. Holm tejpade precis upp sitt ansatsmärke och ser laddad ut. När Kallur tog sig till semifinal på 100 m häck för en stund sedan gapade läktarna tomma, men nu är det smockfullt. Vågen rullar och stämningen är på topp. Nu kör vi!

Förutsättningar: 40 hoppare – 20 i varje grupp – ska försöka nå final. Kvalgränsen är 2,32 eller de tolv bästa till final. Vädret här i Peking blir svalare och svalare och i dag blåser det duktigt här på Nationalstadion, även kallad ”Fågelboet. Jag sitter nästan och fryser. Stefan Holm är nummer 16 i kvalgrupp A och Linus Thörnblad är nummer 16 i grupp B. Thörnblad rev nyss ett uppvärmningshopp. De hoppen får han gärna avverka innan kvalet i stället för under. Kvalet startar klockan 14.15 svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS