Pitt i panna, tack

SPORTBLADET

”Oxsnoppen är vackert uppskuren och omgiven av lila blommor”

1 av 2 | Foto: bättre än dopning På restaurang Guo-Li-Zhuang i Peking frestar man med 40 olika sortes penisar på menyn. Bra för potensen sägs det.

PEKING. De OS-idrottare som dopar sig är idioter.

De borde hängt med mig till restaurang Guo-Li-Zhuang i stället.

Efter en läcker måltid på oxpick, ormballe, hundsnopp och fårkula är testosteronhalten på topp.

Ett ställe med stake. Vore jag matrecensent skulle jag sammanfatta Guo-Li-Zhuang just så. För vad ska man annars säga om en restaurang med 40 olika sorters penis på menyn? 

Att beskriva det verkliga Kina, att kika bakom Potemkin-kulisserna som finns överallt, både bildligt och bokstavligt, kan göras på så många sätt. Man kan berätta om husrucklen som skymtar bakom uppsmällda murar med vackra OS-skyltar på och man kan skriva om de  hundratusentals människor som tvingats lämna sina hem för att ge plats åt OS-området.

Men man ska inte heller glömma den andra sidan, den kinesiska vardagen och kulturen; rik, vacker och mångfacetterad. I går sökte vi en glimt av den, på Gou-Li-Zhuang.

Svårt att välja

– Välkomna. Ni kommer att upptäcka att våra penisrätter smakar delikat, försäkrar vår servitris Li Yan Zhi.

Hon hämtar menyerna, ler och översätter:

– Där har ni en god blandrätt, med skivad åsnepenis och penis från anka. 

Hon pekar på en bubblande gryta:

– Eller så kan ni testa de här utsökta testiklarna i chilisås. 

Vi, fotografen Nils Jakobsson och jag, nickar och försöker efter bästa förmåga att se sugna ut. 

– Om ni vill kan ni få in ett fat med några olika sorters råa penisar och så kan ni sen välja vad ni vill ha tillagat, frestar Li Yan.

Vem kan säga nej till ett sådant erbjudande? Snart får vi in ett fat där penis från oxe, hund och orm vilar på en salladsbädd i sällskap av en rejäl fårkula. Ormsnoppen är, liksom ormens tunga, kluven. Det leder till en bordskonversation på hög nivå.

– Så ormen kör stereo, undrar hur det går till, filosoferar Nils. 

Till sist väljer vi ändå oxen, som är en imponerande sak, minst sagt.

Ett ”dinglande” utbud

Det är uppenbarligen fler än vi som har svårt att stå emot de lockelser som Guo-Li-Zhuang erbjuder för sen det första stället öppnade för två år sen har tre till etablerats bara i Peking. Några är elegantare medan vårt är enklare med små avskilda rum där man i lugn och ro kan välja ur det dinglande, förlåt dignande, utbudet. Från ett rum intill hörs höga skratt från en grupp på fem karlar.

– Vi har mest män som kunder. Här i Kina tror vi att om man äter penis så gör det mannen starkare med mer testosteron, berättar Li Yan.

Hon ler menande mot fotograf Nils.

– Dessutom tror man att det är bra för ”your sexy function”...

Var sak har sin plats

Allra bäst för potensen sägs tigerpenis vara. För att kunna beställa den, och organ från andra utrotningshotade djur, måste man vara medlem. Beställningen måste också göras månader i förväg.

Inte är det billigt heller, en portion tigerstake kostar dryga 30 000 kronor. 

– Men ni kan pröva sjölejonets organ, för bara 3 000 kronor. Det är delikat och inte så stort, förklarar Li Yan och måttar målande med händerna. 

Hon är lite besviken på att vi har den dåliga smaken att välja öl till maten i stället för en dryck gjord med blod från hjortpenis.

– De kinesiska männen vet att den verkligen gör dem virila!

Vi nöjer oss dock med oxsnoppen som till sist kommer in, vackert uppskuren i små stjärnor, omgiven av lila blommor. Det är dock här jag viker ner mig. Förstå mig rätt, jag har inget emot snoppar. Inte alls. Men var sak har sin tid och plats. På mitt fat föredrar jag annat. Li Yan varnar dessutom för att jag inte ska äta för mycket snopp. Jag vill ju inte helt plötsligt få mustach eller basröst ...

”Penis en gång i veckan”

Fotograf Nils fegar däremot inte ur utan greppar modigt en snopp-bit med sina ätpinnar. Kanske är han också lite nyfiken på den utlovade effekten...

– Mmm, kryddig sås, säger han och sväljer och sväljer.

Han tar en klunk öl, pressar fram:

– Det smakar som att äta varmt gelégodis, som vingummi. Äckligt.

Li Yan Zhi kommer in och dukar av, men när jag säger att vi kanske måste ha koll på Nils nu, så att han inte blir ett vildjur, ler hon bara.

– Han måste äta penis minst en gång i veckan, då kommer effekten efter ett tag. Men ni är varmt välkomna tillbaka!

Vi tackar, men vi måste nog återhämta oss först. Det här uppdraget var inte direkt någon picknick.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS