Valde en fet pension

SPORTBLADET

KALMAR. Det kan finnas miljoner skäl till att ge upp en landslagskarriär.

Chippen har hittat sina i Saudiarabien.

Kan inte påstå att jag är upprörd. Det tråkiga är att Lagerbäcks tråkiga landslag blir ännu lite tråkigare.

Christian ”Chippen” Wilhelmsson fyller 30 år nästa vinter. För inte så värst många år sen var just 30 den magiska gränsen, pensionsåldern för en svensk idrottsut­övare och dagen då det var dags att söka sig ett riktigt jobb för att försörja sig livet ut.

Tiderna är annorlunda numera. ”Chippen” var säkert välbeställd redan innan han plitade ned sin namnteckning på kontraktet med Al Hilal och nu kan han efter de fyra kommande åren leva i sus och dus resten av livet tillsammans med sin Oksana utan att någonsin mer behöva göra någonting alls.

Han är en Zlatan light

Landslagsspelare på väg över kullen går till oljeländerna vid Gulfen av precis samma anledning som allsvenska spelare går till Danmark. Pengar och inget annat än pengar, även om alla naturligtvis säger att det är en utmaning som väntar.

Jag har alltid gillat ”Chippen”. En glad okomplicerad kille som alltid varit lätt att snacka med, såväl före som efter att han blivit känd. Som fotbollsspelare är han en Zlatan light med fantastiska dribblingar men inte lika effektiv.

Ändå känns det smutsigt när franska fotbollsjournalister på ansedda tidningar lierar sig och går Nantes intressen genom att skriva att ”Chippen” är en egoistisk cirkusspelare som den franska publiken glömt.

Knappt fått chansen

Naturligtvis har den franska publiken glömt honom. Han fick inte spela i Nantes och lånades ut till spanska Deportivo La Coruna där han gjorde succé med en form som höll i sig till den olyckliga skadan i första EM-matchen. Fransk publik älskar cirkusspelare, men de har knappt fått chansen att se ”Chippen” utföra sina konster. Han fick inte ens 13 hela matcher på sig att visa sin förmåga på innan han hamnade i fransosernas vinkyl.

För Nantes har Chippen varit en handelsvara nästan sen han köptes för två år sen. Man har lånat ut honom för att försöka locka klubbar att sen köpa honom dyrt men ingen har nappat.

Själv har ”Chippen” hela tiden drömt om La Liga och Serie A där hans spelstil också skulle smälta in, men även drömmar och ambitioner har ett pris. ”Chippen” säljer sig och sina ambitioner när han går till Saudiarabien.

Kan aldrig bli aktuell för VM 2010

Han kommer självklart att säga att han hamnar i ett stjärnspäckat kvalitetslag och att han fortfarande satsar på landslaget men sanningen är att han gett upp sin karriär och valt en fet pension i stället.

Vem kan klandra honom för det?

Jag har suttit med förbundskapten Roland Andersson och lyssnat på hans historier från tiden som tränare i arab­staterna.

Hur enormt rika klubbägare utan någon som helst kunskap om spelet fotboll i kraft av sin ekonomiska makt krävt att få påverka i princip allt som ska vara tränarnas ansvar och kunskaps­område.

Roland Andersson vet att ”Chippen” sålt sig när han går till Saudiarabien och att han aldrig kan bli aktuell för ett eventuellt VM-slutspel i Sydafrika 2010. ”Chippen” har tagit steget för att bli den cirkusspelare han beskyllts för att vara och han kan bli lika älskad som belönad för det i Saudiarabien.

Tack för tiden i landslaget, ”Chippen”!

Jag hade gärna sett mycket mer av dig.

Såväl tidigare som i framtiden.