Fotboll på turistön

SPORTBLADET

”Vi möttes upp av hela familjen på Mallorca”

1 av 3 | Foto: Jenny Valtanen, sambo till skribenten Marcus Edin, var med på resan och matchen.

MALLORCA. Under februari månad besökte jag och min sambo Mallorca under en vecka. Den veckan handlade om nya liv att lära känna, vackra Valdemossa, mitt nya morbrorskap och givetvis matchen mellan Real Mallorca och Real Betis.

Avresan var som vanligt eftertraktad för att återigen besöka syster med fästman. Det som i vanliga fall känns som en minisemester och en familjeträff hade till denna gång vuxit både rent proportionerligt och känslomässigt. Jag skulle för första gången få träffa min lilla systerdotter och det första barnbarnet i familjen.

Mallorca mot Real Betis

Mina tidigare resor till ön har betytt nöje, avslappning och familjetradition men denna resa skulle också bestå av att få prova mina morbrorskunskaper (som kändes relativt obeprövade) och en fotbollsmatch mellan (ett över förväntan spelande) Mallorca som mötte (ett under förväntan spelande) Betis (båda lagen har för övrigt förledet Real, även om det sällan framgår när det skrivs om Mallorca).

Spänningen låg tät i luften när hjulen på planet slog ner i Palma. Fuktigheten slog igenom trots februarimånad och det himmelsblå havet som omgav oss kändes långt ifrån den vita backen man lämnat hemma.

Vi möttes upp av hela familjen Mallorca och min systerdotter sken upp när våra ögon möttes för första gången. Skönt var känslan och en liten sten föll från mig. Viktigt med första intryck.

Fotboll och uteliv

Dagarna fram till matchen bestod till mycket av att förstå innebörden av hur en tre månaders tös lever. Inte långt ifrån sitt eget med behov av mat och sömn som styr men en hel del emellan som man missar om man är tre månader. Morbrorskapet tog sig och jag tyckte själv att det gick relativt bra. En egenskap jag lärde mig att jag själv besatt utan tidigare kunskap var konsten att få små barn att skratta. Tyvärr vilar osäkerheten fortfarande på om det var åt mig eller med mig. Tror det var med mig. Eller åt mig.

Mallorca är en vacker ö med fantastiska stränder och en livlig kultur och ett uteliv vi saknar i Sverige. När man besökt de platserna som nämns i alla kataloger och broschyrer har man mycket som återstår. Guldkornen. Turistmissarna. Lokalbefolkningens smultronställe. Efter många besök för mig på Mallorca kan jag försöka ge en annan bild och skildring om vackra platser.

Gör som pianisten Frédéric Chopin

Ta en bil upp till bergen och besök fantastiskt vackra Valdemossa och njut av en café con leche nära kyrkan. Det gjorde Chopin också.

Fortsätt med bilen via Apelsinernas dal mot Sollèr och stanna för en bit på vägen och njut av utsikten över en tillsynes oändlig ocean. Lämna stränderna Magaluf och Palmanova och bege er till hamnen i Puerto Portals och käka en underbar middag på någon av de makalöst smakrika restaurangerna. Låtsas att ni äger en av båtarna.

Vill ni ta det lugnt och njuta av stillheten finns cafékedjan Cappuccino som alltid erbjuder god mat, lugn musik och ger en loungestämning som är svår att hitta. Om ni fortfarande känner en viss hunger finns två sätt att stilla den. Besök Monkeys Pizza i San Augstìn och välj någon av de godaste pizzorna du någonsin kommer att käka. Eller varför inte käka världens bästa stroganoff på Magaluf baserade Shu-Bi-Dua.

Matchstart klockan 16

Söndagen var dagen då allt annat stod till sidan och koncentrationen på matchen intog sig efter en spansk frukost. En primera division-match skulle läggas till avdelningen toppfotboll man sett. Mallorcas säsong hade varit blandad men en viss övertygelse om placeringsförbättringar skymtade och en arena som Son Moix skulle kunna bjuda på glädje och känsla.

Avresa var tidig för att kunna inandas miljö och arena och matchstarten klockan 16 var lämpligt med tanke på att det var vilans dag. Området runt arenan luktade industriområde och just industrier kännetecknar Can Varelo området.

På väg till fotbollsstadion

Tre intresserade vandrade mot arenan som visade upp en grå och putsad fasad. Inte olikt alla andra byggnader på ön. Oväntat, inte det minsta.

Arenan byggdes 1999 för universitet och kallas i folkmun för Son Moix men stora bokstäver gav mig namnet ONO Estadio. Känslan för den öppna arenan var att den svalde mer än de cirka 24 000 som får plats vid en slutförsäljning. Ögat lurade en än mer när man kom in på arenan.

Vädret denna matchdag var molnigt, grått och med ett regn som väntade på att få slå ner på öppna platser. Luftfuktigheten var brutal och lockade fram ett intag av någon sorts dryck. Una cervesa, por favor.

Dagens Mallorca är ett lag med en spansk stomme blandat med en mix av utländska spelar framför allt från Sydamerika. Historien för klubben talar också detta språk och Mallorca har en diger lista av goda spelare bakom sig. Samuel Etoó slog igenom med fyra goda säsonger på lån från Real Madrid. Hemmasonen Miguel Nadal (tennisspelaren Rafael Nadals morbror! Spelade även många år i Barcelona) gjorde många säsonger och 62 landskamper för Spanien. Den argentinske målvakten Carlos Roa gjorde fem säsonger för ölaget och landskamper för sitt hemland. Och även den nigerianske galanten Finidi George har representerat Mallorca.

Dagens stjärnor

Dagens lag stoltserar med en skyttekung i David Guiza (i skrivande stund) som levererade 27 mål den gångna säsongen. Den korta assistkungen Ibagaza från Argentina. Den grekiske, defensiva mittfältsgeneralen Basinas.

Matchen denna februarisöndag startade med ett offensivt Mallorca som hade mer vilja och var mer intresserade av att spela på den offensiva tredjedelen mer än den defensiva. Chanserna var relativt få den första delen av halvleken men Mallorca höll i alla fall i taktpinnen. De var de mest kreativa laget men saknade kyla i avslutningarna. Distansskotten duggade tätt men hotade aldrig Betis målvakt Ricardo.

Motståndarna hade slagit Real Madrid

Betis kom till ön med en bra skalp i form av vinsten mot Real Madrid omgången innan men det spelet man visat upp då lös med sin frånvaro.De chanser som bortalaget skapade kom mest via den förra Liverpool spelaren Mark Gonzalez. Det oavgjorde resultatet kändes dock rättvist och den fuktiga luften tillsammans med halvtidspausen gjorde det oundvikligt att beställa una cerveza till.

Full fart i andra halvlek

Andra halvleken började mindre passivt och chanser skapades tidigt. Varela missade tidigt en nick för hemmalaget medan bortalaget var nära en ledning när Capi provade ett skott men Moya klarade utan problem. Känslan över en 0-0 match var överhängande när Mallorca hittade luft i luftfuktigheten och krafter på nytt. Mittfältaren Borja Valero hittade en passning ut till backen Varela som provade skott och fick se bollen smita lågt in bakom Ricardos stolpe.

1–0 till Mallorca.

Son Moix exploderande så pass som ett hemmamål kan få arenan att göra. Målet gjorde Betis mer offensiva och direkt försökte man kvittera genom pigge yttern Gonzalez. Moya räddade igen. Med cirka tjugo minuter kvar lyckades Betis få till en kvittering via ett vackert anfall. Fint passningsspel ledde fram till ett inlägg från högerkanten genom Pavone och vackert mötte brasilianske Edu med huvudet.

1–1.

Tredje målet på tredje matchen för den forne Celta Vigo spelaren. Slutet på matchen bjöd på få klara chanser och kanske var slutresultatet rättvist. Regnet hade inträtt och domarsignalen var välkomnande. Min första Primera division match var över och hade gett mersmak. Kanske blir det ett återbesök redan i höst.

15 000 på stadion begav sig ut i Mallorcanatten. En del till Palmas nattliv. En del till Magalufs ökända bargata. Några få till lugnet och sin systerdotter.

Marcus Edin