”Tyvärr inget enskilt fenomen”

SPORTBLADET

Veterinären: En form av djurplågeri

Johan Beck-Friis, informationschef för Sveriges Veterinärförbund, är inte förvånad över att de första dopningsfallen nu avslöjats i OS.

– Nej tyvärr inte. OS är en prestigeladdad tävling. Det finns de som vill ta genvägar till målet, säger han till sportbladet.se

Enligt Johan Beck-Friis har antalet fall där hästar dopats blivit allt vanligare inom ridsporten och han ser allvarligt på utvecklingen.

– De som gör det här blir avstängda och de berörda hästarna får inte fortsätta tävla. Det kan även bli tal om bötesstraff trots det är det här inget enskilt fenomen, säger han.

Vad har man att vinna på det här?

– Det är samma som för människor. Hästarnas prestation ökar tillfälligt. Man kan dölja en protest från hästen så att till exempel haltandet minskar. Men på sikt ökar skadan. I min mening är det en form av djurplågeri. Preparaten kan även hjälpa till att öka hästarnas syreupptagningsförmåga och bygga på deras muskelmassa.

Är det utbrett med dopning av hästar?

– Nej, det är inte särskilt utbrett, de flesta tävlar på justa villkor. Men tyvärr är det här inget enskilt fenomen. Jag pratade med ansvariga för dopningkontrollen i Sverige i går och de har hittat fler positiva dopningsfall det senaste året. Man kan tycka att de som tar de här riskerna borde känna till att kontrollerna i OS är väldigt hårda, säger Johan Beck-Friis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS