”Jag drack och rökte på före varje match”

Har inte spelat en match nykter – nu är Josh Gordon tillbaka i NFL

Han har ett kriminellt förflutet med beväpnade rån, bilstölder, drogförsäljning och ett utbrett drog- och alkoholmissbruk som hållit honom avstängd från NFL i tre år.

Nu är ”världens bästa spelare” tillbaka.

– Jag drack och rökte på före varje match, berättar Josh Gordon, 26.

Josh Gordon är tillbaka efter långa avstängningen.
Josh Gordon är tillbaka efter långa avstängningen.

Det är en mörk bild som målas upp dagarna före Josh Gordons första match i NFL sedan 21 december 2014.

Han erkänner nu att han aldrig spelat en match nykter.

Han berättar om hur han sålde marijuana på high school och tjänade 70 000 kronor i månaden.

Han pratar om brottsvågen och den spiralen som ledde honom ner i avgrunden och rakt in i NFL:s frysbox.

Josh Gordon har inte spelat en match på snart tre år, men på söndag är han tillbaka. NFL:s kommissionär Roger Goddell beslutade i förra veckan att Josh Gordon skulle få spela igen. Just innan det gjorde han en intervju med magasinet GQ om sitt förflutna.

– Jag tog droger för första gången i sjunde klass. Det grundar sig från trauma i min barndom. Jag ville inte känna ångest, jag ville inte känna rädsla. Jag hade inte planerat att leva till 18. Vardagslivet, vad händer näst? Så jag självmedicinerade med Xanax, med marijuana, kodein för nerverna så att du bara kan fungera varje dag. Det blev normen från mellanstadiet till gymnasiet, berättar Gordon.

Stjärnan försökte också lura ligans regler genom att ta droger just efter att han blivit testad och att lufta ur kläderna när han hade rökt på. Och han hade en alldeles speciell rutin inför sina matcher.

– Jag hade förberedda shots. Jag brukade använda Grand Mariner. Det kunde jag dricka enkelt och mycket. Annars kunde det vara whiskey. Ett halvt glas eller mer för att värma upp systemet, att få igång motorn. Det är vad jag brukade göra inför en match, säger Gordon.

Under dessa matcher dominerade han alltså ligan och blev under 2013 bästa reciever i NFL med totalt 1 646 yards på 14 matcher. Han valdes dessutom ut till allstar-matchen Pro Bowl.

Körde rattfull – totalkvaddade bilen

Han har varit avstängd från ligan under flera tillfällen för brott mot drogpolicyn. Två matcher 2013, tio matcher 2014, hela säsongen 2015. Men under 2016 blev han återupptagen i ligan och var på väg tillbaka. Då höll han på att arresteras för att ha missat ett faderskapstest. Reaktionen: Gordon bröt ihop och självmedicinerade med marijuana. Och var nära att dö.

– Jag totalkvaddade bilen i en krasch. Lindade den runt en telefonstolpe. Jag och en annan förare var skitfulla och tävlingskörde i för hög hastighet. Vi tyckte det var roligt, men vi satte ju andra människor i fara. Så här i efterhand undrar jag hur jag kunde kliva ur bilen utan en skråma. För bilen blev bara skrot, säger Gordon.
Efter ett par veckor var han tillbaka på rehab.

Han har haft ett mindre återfall under 2017, men har hållit sig nykter.

När han återinstallerades i ligan twittrade Cleveland Browns affärsansvarige Michael Johnson: ”Världens bästa spelare är tillbaka i NFL”. Coachen Hue Jackson liknade det vid att få en ny leksak.

Men laget har också tagit till sig av Gordons uttalanden om hans tidigare liv, drogmissbruket och återfallen och säger att de ”har antennerna ute”.

På frågan om Cleveland Browns vågar låta Josh Gordon spela igen på söndag svarar Hue Jackson:

– Skojar du? Självklart kommer han att spela.

Det kan behövas. Cleveland Browns har elva raka förluster i år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.