Visade alla – nu talas det om Muggsy igen

NBA-historiens kortaste kan få efterföljare

1 av 3 | Foto: Charles Kelly / TT / NTB Scanpix

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Han gjorde 14 säsongen i NBA, är en av ligans mest framgångsrika spelare genom alla tider och blev för evigt kultförklarad genom medverkan i filmen Space Jam.

Ja, och han är 160 centimeter lång.

30 år efter att Tyrone Curtis Bogues draftades till NBA drömmer USA nu om att en ny ”Muggsy” ska vara på väg fram.

52-åringens eget barnbarn.

För många basketspelare tar proffsdrömmen slut i samma ögonblick som kroppen slutar växa. För andra är det då den börjar på allvar.

Det är i år 30 år sedan Washington Wizards som 12:e val draftade Muggsy Bogues. En supertalang som då hade varit en viktig del i det mytomspunna college-laget kallat ”Baltimore Boys” som i dag rankas som historiens kanske allra bästa. Men trots det var tvivlen stora kring Wizards val.

”Stal bollen från alla killar”

Anledningen stavades kort och gott 160 centimeter. Längden som än i dag gör Muggsy Bogues till NBA:s kortaste spelare genom alla tider.

– Det handlade aldrig om min talang utan folk såg alltid på min längd som en nackdel. Men för mig var det en fördel. Jag var tvungen att använda alla kvalitéer jag hade, sa amerikanen häromåret till CNN.

Det Bogues hade var också något alla andra i ligan saknade. Amerikanen revolutionerade försvarsspelet med sin aggressiva spelstil och blev trots sin begränsade räckvidd ligans mest fruktade bollvinnare.

– Jag stal bollen från alla killar. Varje gång de skulle dribbla så brukade jag ta den och kontra för att antingen lägga upp bollen själv eller passa den till en lagkamrat. Jag fick mycket uppmärksamhet för det.

– Snabbheten var en annan av mina styrkor men jag var tvungen att utveckla alla fördelar jag kunde ha. Min spelförståelse var också väldigt bra. Jag såg vad som skulle hända innan alla andra.

Barnbarnet väcker uppmärksamhet

Muggsy Bogues är kanske mest ihågkommen för sin sejour i Charlotte Hornets 1988-1997 under den totalt 14 år långa NBA-karriären. Amerikanen är än i dag klubbens bäste framspelare (5557) och bollvinnare (1097) genom alla tider.

En av lagkamraterna under tiden i Hornets hette Dell Curry – en 193 centimeter lång lagkamrat som snabbt blev Bogues bäste vän även utanför planen. De två blev med tiden så goda vänner att de även planerade sina familjesemestrar tillsammans.

Bland familjemedlemmarna fanns då Dells son Stephen Curry – i dag en av NBA:s mest firade stjärnor.

Det är inget snack om att Stephen Curry har basket i generna och längden (191 centimeter) var inte heller kort nog att rendera i några större tvivel. Men är det någonting Muggsy Bogues visat så är det att de där fysiska förutsättningarna kanske inte är så viktiga ändå.

Nu kan USA också vara på väg att få en ny levande påminnelse om att du inte ska döma hunden efter håren.

För i framtiden kan Dell Currys son få avlösning av Muggsy Bogues barnbarn i NBA. Än så länge mycket unge Samartine "Fatman" Bogues kvalitéer har i alla fall redan skapat stor uppmärksamhet i det baskettokiga landet.

Muggsy Bogues har också ett tips på hur du egentligen ska förhålla dig till allmänhetens förutfattade meningar.

– Många sa att ”du är för kort” och ”du kommer aldrig kunna spela high school, college eller NBA”. Men jag bestämde mig tidigt för att bara fortsätta spela och aldrig se mig över axeln igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NBA