Uppladdningen: Tre skivor vitt bröd

Svenskarna missnöjda med VM-maten

avJohan Flinck

LEIPZIG. Danskarna sågade VM-maten.

Nu vädrar också svenskarna sitt missnöje.

– Jag fick ladda upp med tre skivor vitt bröd inför åttondelen, säger glutenallergikern Ulrika Toft Hansen.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den danske förbundskaptenen Klavs Bruun Jørgensen dundrade mot maten under VM efter premiärförlusten mot Montenegro i en redan klassisk sågning.

– Maten håller inte. Som arrangör måste du ta hänsyn till att det är elitidrottare som måste ladda upp inför viktiga matcher. Då kan du inte servera fläsk med en massa fett och grönsaker som kokats alldeles för länge. Vi äter grisar som har begått ett långsamt och kollektivt självmord i kokande vatten, sa han till danska Ekstrabladet.

Inför kvartsfinalen mot Danmark vädrar de svenska spelarna också sitt missnöje med maten även om de inte är nära att ta till samma brösttoner som den danske förbundskaptenen.

”Fanns inget för mig”

Det brister framför allt för dem som har specialkost.

– Maten har inte varit den bästa för mig. Jag fick ladda upp med tre skivor vitt bröd (glutenfritt) inför åttondelen. Det fanns inget för mig. Men nu gick det bra ändå (i matchen), säger Ulrika Toft Hansen.

Mittnian Carin Strömberg och ett par i ledarstaben är vegetarianer.

– Det var mycket bättre på förra hotellet. Här har det inte funkat riktigt. De hade en paella i går som skulle vara vegetarisk, sa de, men så var det räkor och kyckling i den. Då är den ju inte vegetarisk, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen och fortsätter.

– Vi har en del mat med oss och spelarna är duktiga själva på att hitta lösningar men det är klart att det är lite jobbigare för dem när de inte kan äta det som serveras.

Krävde möte med köket

Johanna Westberg:

– Vi går mätta från matbordet, men det måste vi ju eftersom vi behöver all energi. Maten har varit bättre vid tidigare mästerskap. Den var väldigt mycket bättre i EM i Sverige senast. Jag tycker inte att man ska behöva vänta på maten i 20 minuter efter utsatt tid som Carin och Ullis fått göra.

Sverige kräver förbättringar och man hade ett möte med hotellköket på måndagen.

– De hade inte riktigt förstått vad som behövdes. Nu har de fått exempel från oss och kommer att lösa det, säger presschefen Daniel Vandor.

Kvartsfinalen Sverige–Danmark spelas 17.30 på tisdag och direktsänds i kanal 5.