Svenske Europamästaren: ”Blir sista titelförsvaret”

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT NYHETSBYRÅN

LEICESTER. Anthony Yigit är Sveriges förste Europamästare i proffsboxning på 30 år.

På lördag ska han försvara sin titel för andra gången. På bortaplan mot engelsmannen Joe Hughes.

– Det blir sista titelförsvaret, säger Anthony.

Framtiden är spännande för Stockholmsboxaren. Försvarar han titeln i superlättvikt har han massor av möjligheter.

– Tror att jag går ner en viktklass. Jag har haft svårt att hålla mig på den här vikten, men nu blev det att jag varit tvungen att gå ner för att jag har ätit normalt varenda dag. I dag är enda dagen jag inte ätit lunch.

– Jag klarar vikten enkelt men nu handlade det om att jag hellre äter och mår bra och sen tar det sista, säger Anthony där han sitter genomsvettig i sin täta svettdress.

Under natten och fredag förmiddag ska 1,5 kg till bort.

World Boxing Super Series, WBSS, har blivit en succé med viktklasserna supermellanvikt och cruiservikt i år. Nästa år kan superlättvikt eller lättvikt bli en av viktklasserna, turneringen ska byta varje år. Då är Yigit aktuell i vilken som av klasserna. Antagligen är det därför som stall Sauerland gått med på ett titelförsvar på bortaplan för Anthony.

– Nisse Sauerland ville nog att jag ska få internationell exposure. Matchen visas på Channel 5, det är miljoner som tittar. Folk får kanske nys om vem jag är.

”Vill möta de bästa”

Försvarar han och sen släpper EM-titeln är det för att gå upp i större matcher och jaga pengarna och äran i WBSS samt de fyra tunga VM-titlarna.

– Det gäller att ha en hälsosam karriär. Jag vill möta de bästa men man ska inte behöva slå sig igenom hela gänget.

Joe Hughes är en typisk tuff britt.

– Min motståndare verkar ganska självsäker. Han kommer nog rusa in direkt från början. Han är ganska ensidig, går bara framåt. Så fort jag får bort det blir det bra.

– Jag ska försöka sikta på levern, tror han har ganska hårt huvud, och försöka få ned honom där. Annars får jag dansa ut i tolv ronder. Vi får se om vi kan plocka isär honom. Få honom att låsa sig i sin boxning så vi inte bjuder honom på fight.

Fann kärleken på gymmet

Anthonys förra titelförsvar var i Stockholm när han poängbesegrade spanjoren Sandor Martin i en match som blev tuffare än Yigit hade väntat.

– Boxningsmässigt gick det bra men taktiskt fungerade det inte, säger Anthony.

Som fann kärleken på sitt gym efter den matchen när han sa att han efter all bantning till fighten ville ha en pizza. Då dök en tjej upp som sa att han skulle ha hamburgare i stället och att hon skulle ta honom till Stockholms bästa hamburgerställe.

– Dagen innan jag åkte på läger tre veckor i Spanien blev vi tillsammans så jag längtar till henne. Nu ska jag bara göra jobbet, sen är det hem.

Vad heter hon?

– Skriv Karamelli, det är hennes nickname. Då blir hon glad.

– Det är en hockeytjej. Hon gillar hockey och försöker lära mig. Jag tycker det är kul när de slåss men är lite kritisk när dom jabbar mot varandra, säger Anthony som är hammarbyare i allt.

– Jag är Hammarbyintresserad överlag. Kollar handbollen ganska mycket och så fotbollen.

Men i hockey har de väl inte så mycket att komma med?

– Nej, dom har ju inte det. Vi var där en gång och kollade men de får då fan steppa upp gamet lite om de vill att Europamästaren ska komma på besök, säger Yigit.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN