Mattsson: ”Det var nästan overkligt”

Marina Mattsson, 23, har redan flera EM- och SM-medaljer. Men fredagens seger i Friends får henne att sväva på moln.

Orsaken – känslan tillsammans med den gudabenådade talangen Quatermain.

– Det var nästan overkligt, säger Mattsson.

Marina Mattsson blev utsedd till morgondagens ryttarstjärna på ridsportförbundets ryttargala redan 2013. I år var det Quatermains tur att få hästarnas motsvarighet på Ryttargalan i onsdags.

Klart det slår gnistor om ett sådant par. 

I år har Quatermain tävlats ytterst sparsamt. Istället har han tränats för debut i grand prix nästa år. Därför visste inte Marina Mattsson riktigt hur han skulle reagera inne på arenan. 

– Men han var fantastisk. Han var med mig hela tiden. Jag kände bara, där satt den. Det är inte ofta man får göra såna här ritter som idag, säger hon. 

Nästa år väntar som sagt grand prix. Målet är OS i Tokyo 2020. Marina Mattsson har allt som behövs för att nå tid. Talang, uppbackning, Jan Brink som tränare och Quatermain, ägd av Mattssons arbetsgivare, Hanell Dressage Stable i Falkenberg.

”Häst som är värd jättemycket”

Går det att beskriva känslan det är att rida Quatermain?

– Det är svårt. Jag får ju rida så många fantastiska hästar, men känslan med den här och som det kändes idag var, det tar aldrig slut. Trycker man på lite grann så bara växer och växer han. Det är fantastiskt, nästan overkligt.

Men är det inte lite nervöst att rida en sån här häst?

– Jo, det är klart, det är en häst som är värd jättemycket. Bara att jag får det förtroendet att rida den och utbilda den. Man ber ju till gudarna att inget ska hända, att den inte ska skada sig. Samtidigt måste man låta hästar vara hästar. Han går ut varje dag och han går i hagen och han får smutsa ner sig. Det är jätteviktigt. Om man inte vågar låta dom vara häst, det är då det händer saker.

”Kan inte ha det bättre än jag har”

Du är anställd på Hanell Dressage Stable. Har du något kontrakt på just Quatermain?

– Vi har en muntlig överenskommelse. Vi båda vill till OS lika mycket. Patrik (Hanell) vill ju se mig gå in på den där OS-arenan. Det är skönt, jag behöver inte tvivla. Jag har teamet i ryggen och dom gör allt för att jag ska kunna ta mig det. Jag är otroligt tacksam för det och vet att det här kan gå vägen.

Det låter som en drömanställning.

– Absolut. Det känner jag varje dag jag går ut till jobbet. Just nu kan jag inte ha det bättre än jag har. Få fokusera på det jag är bäst på, rida hela dagarna och sitta på så bra hästar. Jag får hela spannet och uppbackningen. Visst jobbar jag på hårt, men jag får ju så mycket tillbaka. Just nu hade jag inte velat vara någon annanstans. Det är vara att fortsätta rakt fram och köra på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.