Mästarlöparen uppges fastnat i dopningstest

avPelle Strandman

Foto: Kin Cheung / TT / NTB Scanpix

Kenyansk friidrott skakas av en ny dopningsskandal.

1500-meterslöparen Asbel Kiprop, tidigare världsmästare och OS-guldmedaljör, har ertappats med otillåtna preparat i kroppen.

Detta skriver Daily Mail.

Redan förra året hamnade kenyansk långdistanslöpning i blåsväder när det framgick att olympiska mästarinnan i maraton, Jemima Sumgong, testats positivt för epo-dopning.

Något som ledde till en fyra år lång avstängning.

Nu skakas nationen av en ny skandal.

Det rör sig om 1500-meterslöparen Asbel Kiprop, trefaldig världsmästare (2011, 2013 och 2015) och OS-guldmedaljör från spelen i Peking 2008.

Det är Daily Mail som hänvisar till ”högt uppsatta källor” som uppger att den 29-årige friidrottaren har ertappats med otillåtna preparat i kroppen.

Satsning mot dopning

Vilken medel som ska ha brukats framgår inte, men enligt tidningen är ertappningen ett resultat av Internationella friidrottsförbundets (IAAF) vilja att genom skapandet av antidopningsorganet Athletics Integrity Unit avslöja de största fuskarna i friidrottsvärlden.

Som 19-åring sprang Kiprop i mål som silvermedaljör i Peking-OS men tilldelades senare guldet då segraren Rashid Ramzi, från Bahrain, även han fastnat i ett dopningstest.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

IAAF