Semenya vann enkelt i Doha – men vägrade att svara på frågor

Foto: TV12

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

Första tävlingen sedan IAAF:s regeländring gällande hyperandrogyna löpare blivit känd.

Då vann Caster Semenya 1500-metersloppet på årets första Diamond League-tävling i Qatar utan problem – och vägrade att svara på frågor om de ändrade reglerna.

IAAF inför nya kontroversiella regler för att stoppa Caster Semenya och andra hyperandrogyna, kvinnliga medeldistanslöpare som har för höga halter av testosteron.

Från och med november i år förbjuds dessa löpare (som springer 400–1609 meter) att tävla såvida de inte byter distans, medicinerar ned testosteronhalterna eller börjar tävla mot män.

Det är ett beslut som påverkar den sydafrikanska storstjärnan Caster Semenya, som ännu inte har kommenterat nyheten offentligt.

”Hur vackert är det inte att vara tyst är alla förväntar sig att du ska vara rasande”, skrev hon under en bild som hon publicerade på sina sociala medier.

Vann med en sekund

Under kvällens Diamond League-premiär på Suhaim bin Hamad Stadium i Doha, Qatar, vann Semenya 1500-metersloppet tämligen enkelt. På de inledande varven höll hon sig strax bakom täten, men kunde inför slutspurten ta sig förbi samtliga konkurrenter.

Hon kom i mål en dryg sekund (3,59,92) före tvåan Nelly Jepkosgei.

– Jag var tvungen att verkligen trycka på det andra varvet, säger hon till TV4.

Men när hon fick möjligheten av TV4 att kommentera IAAF:s nya beslut lämnade hon direkt intervjun.

ARTIKELN HANDLAR OM