Norska varningen: Bättre än tidigare

avPetra Thorén

SPORTBLADET

OSLO. Therese Johaug är redo för comeback efter sin avstängning.

Då skickar hennes tränare en varning till konkurrenterna.

– Jag tror att Therese är bättre förberedd nu än senast när hon tävlade, säger Pål Gunnar Mikkelsplass.

När Therese Johaug hösten 2016 åkte fast för bruk av den förbjudna substansen clostebol i läppkrämen Trofodermin var hon på väg mot ytterligare en vass säsong.

18 månader senare vet vi inte var hon står, men vinterns träningspass har givit vassa indikationer.

Det talas om en intervall i vintras där hon slog Marit Björgen.

Tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass tror att Johaug absolut kommer tillbaka starkare än hon var före avstängningen. Det berättar han på torsdagens presskonferens, nu när den norska stjärnan är fri att tävla igen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT

– Det har varit prat om den där intervallen, men då var tjejerna i två olika situationer. Marit tränade för att bli i bra form till OS, medan Therese hade överskott och var i bra form. Marit åkte snabbt i OS sen, kanske fortare än på den intervallen (Johaug nickar), men man måste träna bra för att komma väl förberedd till nästa år. Thereses form är väldigt bra. Det tror jag att jag med trygghet kan säga, säger han.

Bättre än under VM-säsongen 2015?

– Hon var extremt bra då. Men jag tycker att hon tagit många kliv styrkemässigt, fysiskt, tekniskt på många sätt. Hon har haft tid att prova lite olika saker.

”Har varit en svaghet”

Therese Johaug instämmer:

– Ja, jag känner på samma sätt. Jag har tränat väldigt mycket. Jag använde förra året att träna mycket mängd och släppte lite in mot säsongen då jag hade ett hopp om att åka OS. Jag har varit på höjd i USA, Seiser Alm och Livigno och "forskat" lite kring det. Jag har fått mer ro, varit mer hemma och skapat mycket överskott, säger Therese Johaug som utvecklar:

– Att skapa kraft har varit ett begrepp mer nu i längdsporten och jag har jobbat med det, som varit en svaghet för mig tidigare.

Hur ser du på konkurrensen, det är många som tagit kliv?

– Jag har sett att det är många tjejer som tagit steg och slagit sig in på pallen. Det går vanvettigt fort. Jag vet att det är tuffa tävlingar, jag ska göra mitt för att vara så bra som möjligt.

Dagens tv-höjdare 19 april 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM