Erik Skoglund

”Vaknade upp och fick höra att allt är raserat”

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

Erik Skoglund, 26, har drömt om att bli världsmästare i boxning sedan han var elva år gammal.

I TV3:s dokumentär ”Erik Skoglund: Vägen tillbaka”, får vi höra när han starkt rekommenderas att aldrig mer utöva sporten.

– Jag har egentligen bara vaknat upp på sjukhuset och fått höra att allt jag kämpat för hela mitt liv är raserat, säger han.

Så sent som i september gick Erik Skoglund sin största match hittills i karriären när han ställdes mot obesegrade Callum Smith i prestigefulla World Boxing Super Series. 

Några månader senare ställdes hela livet på ända.

Det var under ett sparringpass hemma i Nyköping den 8 december förra året som Erik Skoglund fördes till sjuhus efter att ha känt sig dålig i samband med ett träningspass.

”Blev väldigt hetsig”

I TV3:s dokumentär ”Erik Skoglund: Vägen tillbaka”, öppnar han nu upp sig kring vad som egentligen hände den där fredagen i december 2017.

– Vi boxades färdigt och av vad jag hört såg det bra ut. Men efter sparringen sa jag att det inte kändes bra, att nått är fel och jag försökte förklara för brorsan och Angelica (flickvännen) som stod i ringhörnan. De sa att jag fick vila över helgen och jag sa att det inte är det. Jag blev tydligen väldigt hetsig när jag skulle av med handskarna och sedan föll jag bara ihop och låg och skrek ett kort tag innan jag fick ögonvitor i hela ögonen och bara låg och skakade. Sedan slocknade jag. När ambulansen dök upp var jag helt borta, säger han i dokumentären.

Där konstaterade läkarna att han drabbats av en hjärnblödning och efter att ha opererats fördes den svenske proffsboxaren till Karolinska i Solna där han försattes i medicinsk koma. Hans tillstånd beskrevs som allvarligt men stabilt.

När programledaren Peter Jihde frågar Erik Skoglund hur nära det faktiskt var att han inte skulle överleva svarar han:

– Vad jag har fått höra så... en timme. Det var nära... det är inte mycket mer man kan säga. Det var obehagligt nära.

Har återhämtat sig snabbt

Först den 20 december kunde Erik Skoglund väckas ur koman och sen i början på januari kunde boxaren lämna sjukhuset med en krycka.

Erik Skoglund har i dag, fyra månader senare, återhämtat sig mycket snabbt och egentligen är det bara ett ärr på vänster sida om huvudet som fortfarande vittnar om vad som Skoglund gått igenom.

Men kommer 26-åringen kunna boxas i framtiden?

”Svårt att acceptera”

I dokumentären uttalar sig chefsläkare Görel Wachtmeiser om att hon starkt avråder Erik Skoglund från att ägna sig åt en sport som innebär risk om slag mot huvudet.

För huvudpersonen själv är förstås det svårt att acceptera att drömmen om att bli bäst i världen – kan vara krossad redan nu, 26 år gammal.

– Det är självklart att de inte rekommenderar att jag ska boxas. De har aldrig rekommenderat att jag ska boxas och de borde de inte göra nu när jag fått en hjärnblödning heller. Det vore ju anmärkningsvärt. Jag har egentligen bara vaknat upp på sjuhuset och fått höra att allt jag kämpat för hela mitt liv är raserat. Det är klart att det är svårt att acceptera det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Erik Skoglund om vägen tillbaka efter hjärnblödningen: ”Vad fan är det som händer?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Erik Skoglund

Boxning