”Då hade han spelat i Barcelona”

Ligans bäste i intervju inför finalen och sista matchen

Publicerad:
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Han är redan landslagets populäraste spelare.

Nu har Sportbladet utsett Albin Lagergren till handbollsligans bäste spelare.

– Hade han varit tio centimeter längre hade han spelat i Barcelona eller PSG, säger tränaren Ola Lindgren.

I stället flyttar Lagergren till tyska Magdeburg efter torsdagens SM-final.

2015 sköt Markus Olsson guldet till IFK Kristianstad i sin sista match för klubben innan han flyttade utomlands.

2016 blev Iman Jamali bästa målskytt i finalen med sina åtta mål för vinnarna IFK Kristianstad i sin sista match för klubben innan han flyttade tillbaka utomlands.

2017 stängde Nebojsa Simic igen för andra finalen i rad och Jerry Tollbring satte dit tio mål när IFK Kristianstad vann guld igen innan de flyttade utomlands.

2018 gör Albin Lagergren sin sista match för IFK Kristianstad innan han flyttar utomlands, till tyska Magdeburg.

Han är sugen på att avgöra sista finalen som sina föregångare.

Eller?

– Ja, det är man väl. Men jag kan lika gärna göra noll mål så länge vi vinner. Jag är lika glad för det. Men det hade varit roligt att avsluta med en bra match.

Han förnekar sig inte, den blyge högernian från Halland.

Ett typiskt Lagergren-svar?

– Precis (skratt).

Hade Jönsson etta

25-åringen har varit en av landslagets viktigaste spelare i Sveriges två senaste succémästerskap och under silver-EM senast utsågs han till den överlägset populäraste spelaren i Blågult av Sportbladets läsare.

Inför finalen utser Sportbladet honom till handbollsligans bäste spelare den här säsongen. Lagergren toppar vår lista över de 30 bästa spelarna.

– Väldigt roligt att ni tycker så för det finns väldigt många bra spelare i ligan som gjort fantastiska säsonger.

Vem skulle du ha satt som etta?

– Kollar man vad spelare gjort för sitt lag så har Alfred Jönsson gjort väldigt mycket bra för Lugi.

Han är tvåa på listan bakom dig.

– Ja, men då är det väl han. Det är många som har många bra spelare i sitt lag och då sticker kanske inte en del ut som i andra lag.

Det har annars varit lite av Kristianstads ”problem”. De har så många bra spelare och bredd i truppen att det sällan är någon som sticker ut och till exempel utses till månadens spelare.

– Jamen, så är det ju. Vi är många som vill göra mycket. Det tycker jag är skönt att det inte faller så mycket på ens egna axlar.

Har du till och med en större roll i landslaget än i Kristianstad?

–Ja, lite så kan jag tycka. I till exempel 6–5-spelet är det jag som bestämmer i landslaget och det är det inte i Kristianstad.

Saknas tio centimeter för Barcelona

I motiveringen till förstaplatsen skriver vi att Lagergren saknar ”en utpräglad spetskompetens som ett otroligt skott, en bländande teknik eller ett brutalt genombrott utan hans superegenskap är hans förmåga att välja rätt – och sent; att hela tiden ta rätt beslut om han ska skjuta, gå genom eller passa och vem han ska passa. Det gör honom så svårläst”.

Vilken tycker du är din främsta egenskap?

– Det är som du säger: veta när man ska släppa bollen i rätt läge och kunna se spelet i det stora hela.

När vi pratar med Ola Lindgren medger Kristianstadtränaren att han inte trodde att Lagergren, som kom dit 2013 från moderklubben Varberg efter att haft en tung säsong i Redbergslid 2011/12, skulle bli så här bra.

– Jag trodde på honom men inte att han skulle komma så här långt, säger Lindgren.

Lagergren:

– Då trodde jag kanske inte det heller. Men jag bestämde mig för att ge det ett försök och se hur bra jag kunde bli. Jag började träna på mer och kände att det började släppa och sedan har jag bara kört på så i tre år. Tagit steg för steg.

Lindgren säger också att om Lagergren hade varit tio centimeter längre hade han spelat i Barcelona, PSG eller någon annan av de allra största klubbarna.

Kan du förbanna ibland att du inte är längre?

– Både ja och nej, Hade jag varit tio centimeter längre hade jag kanske inte haft det genombrottet som jag har nu.

Malmö leder inbördes möten

Lagergren utses till ligans bäste trots en lite strulig säsong med en del skador.

– Nu känns det väldigt bra både i kropp och huvud. Det har varit skönt att tagit det lugnare några veckor.. Formen börjar komma tillbaka.

Han spelar sin fjärde raka SM-final och efter tre raka segrar mot Alingsås väntar nu Malmö den här gången.

Många menar att Malmö är ett större hot mot Kristianstad än vad Alingsås varit de senaste två åren i varje fall.

Håller du med?

– Det vet jag inte. Det kan hända vad som helst i en match. Det har vi sett de senaste åren när vi i princip avgjort redan efter en halvlek. De har gjort en väldigt bra säsong och deras målvakter är kanske de två bästa i ligan. Jag tror det blir en väldigt tuff och jämn match.

Malmö var till exempel det enda laget som besegrade Kristianstad i grundserien, två gånger om dessutom.

– I den sista matchen var varken jag, Stig-Tore (Moen Nilsen) eller Tim Sørensen med. Alla alternativ på högernio försvann i en och samma match och det har förstås betydelse.

Återförenas med norsk spelmotor

Efter finalen väntar en flytt till klassiska Magdeburg som gör sin bästa säsong på många år och ligger trea i Bundesliga.

Lagergren skrev på för den östtyska klubben redan i oktober.

Ångrar du att du skrev på så tidigt och inte väntade till efter EM då det borde funnits rätt många alternativ till?

– Nej, jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag ville ha det klart rätt tidigt i stället för att gå och grubbla. Och då var det Magdeburg jag kände starkast för. Deras spel passar mig väldigt bra då de gillar att trycka i kontringsfaserna och spelar ett snabbt spel. Det var dem jag kände för då.

I Magdeburg återförenas han med norske spelmotorn Christian O’Sullivan, som lämnade Kristianstad 2016. I klubben spelar också Daniel Pettersson och målvaktstränare är Bengan Boys-legendaren Tomas Svensson.

– Det känns jättebra. Det var ett litet krav från min sida att där skulle vara någon man kan prata svenska med, säger Lagergren.

Publicerad:

LÄS VIDARE