Sanningen om skandaltränaren: IOK:s svar

Foto: Petra Thorén
Att Jurij Tjarkovskij på plats i Pyeongchang för OAR.
SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Mitt under OS har Rysslands skandaltränare Jurij Tjarkovskij dykt upp vilket skapat irritation i skidleden och i svenska lägret.

Nu kan Sportbladet berätta varför IOK bjudit in ryssen som ledare för OAR.

Detta trots att han arbetade i det ryska teamet under skandalen i Sotji.

– Jag är ingen coach, säger Jurij Tjarkovskij själv till Sportbladet.

Mellan semifinal och final i sprintstafetten tidigare i veckan stod Jurij Tjarkovskij bredvid läktaren på Alpensia skidstadion.

Han lät sig fotograferas av ryska supportrar med flagga. En komradio i ena handen, en Ipad under armen och utrustad med en lagväst med OAR skrivet på magen. Västen ger honom tillgång till områden på stadion där endast aktiva och ledare får röra sig.

Nu har den äldre ledaren access till både banor och vallaområde.

– Jag är här för OAR, säger han vänligt till Sportbladet.

Tidningen Expressen och DN var först med att berätta om den ryska ledarens närvaro kring längdstadion. Bilden av honom fick SVT:s Jacob Hård och DN:s krönikör Johan Esk att reagera starkt.

”Han har deras väst på sig – helt klart tillhör han laget”

För att få en ackreditering har Jurij Tjarkovskij varit tvungen att tilldelas en inbjudan av IOK (Internationella olympiska kommittén). Att han fått en väcker en rad frågor. Skidledaren jobbade för det ryska laget som vann flera medaljer i OS 2014 och har dessutom tidigare varit avstängd från det ryska laget då det avslöjats att adepterna Julia Tsjepalova och Jevgenij Dementjev testats positiva.

Ryssland är som nation portad från de olympiska spelen efter den omfattande dopningsskandalen i Sotji 2014.

Enskilda ryska ledare och aktiva har bjudits in av IOK och tävlar under det neutrala "Olympic Athlets of Russia". De som haft en koppling till skandalen i Sotji har blivit nekade tillträde till OS av den tillsatta Invitation Review Panel som granskat de enstaka fallen.

När Sportbladet visar svenska förbundskaptenen Rikard Grip bilden på Jurij Tjarkovskij skakar han på huvudet.

– Han har deras väst på sig, helt klart tillhör han laget. Det ger väldigt konstiga signaler utifrån det som IOK har gått ut med hur de ska förhålla sig runt ledare som var i Sotji. Det som man har sagt är att de inte ska få vara med. Men det kan ju inte stämma.., säger Rikard Grip.

– Hur de (IOK) grundar beslutet tänker jag inte gå till botten med, men det sänder konstiga signaler att han är på plats utifrån de diskussioner som varit före mästerskapet, säger han.

Ackrediterad som administrativ personal

Hur IOK har resonerat har varken Expressen eller norska Dagbladet, som också uppmärksammat ryssens närvaro, kunnat berätta.

Sportbladet kan dock redogöra för IOK:s argument till inbjudan. Efter en personlig kontakt med IOK:s pressattachéer på det stora presscentrat i Pyeongchang skickades ett mejl till IOK:s huvudkontor i Zürich.

I svaret som kom tillbaka framgår att urvalspanelen bara uteslutit ledare som haft en coachande roll eller medicinsk roll kring de aktiva som fått sanktioner av IOK:s disciplinära kommitté. I svaret framgår att totalt portades 51 ledare och tio medicinska ledare, som verkade i Sotji, från OS 2018.

I den utredning som gjorts vidare för att kartlägga organisationen kring ledare och medicinsk personal under OS i Sotji.

Utredningen, skriver IOK, slår man fast att Jurij Tjarkovskij hade en administrativ roll som support för logistiken kring det ryska längdlandslaget under Sotji och att han är ackrediterad som administrativ personal för OAR under de olympiska spelen i Pyeongchang.

Det är alltså svart på vitt, men vad sker i praktiken?

Enligt Expressen har tränaren en stor roll för de unga skidåkarna, som flera av dem fått sina genombrott under OS. 

– Han är en stor man, en viktig person i vårt team. Han stöttar oss i vått och torrt och säger de saker vi behöver höra, både i medgång och i motgång, sa Julia Belorukova, en av kuggarna i det stafettlag som tog brons för en vecka sedan.

”Cramer är det ryska lagets”

När Sportbladet frågar tränaren själv om relationen med åkarna rycker han på axlarna.

– Inga kommentarer, säger han.

Coachar du?

– Nej, nej, nej det gör Markus Cramer.

Men du pratar med åkarna?

– Ja, det gör jag. Men jag coachar inte. Jag är inte tränare, jag är manager för laget och sköter det administrativa, säger han.

Markus Cramer är det ryska lagets coach och han vill inte kommentera managerns roll i Sydkorea. Han talar dock gärna om de unga åkarna som slagit igenom. Som Dennis Spitsov.

– Han körde med Legkov förra året och då ringde Alexander mig och sa att "den här unga killen" hänger med mig. Vi vet att han är stark, säger Markus Cramer som tränar den från OS portade Alexander Legkov.

Hur medvetna är de unga åkarna att det spekuleras kring dem, med den svarta historia Ryssland har?

– Vi talar med åkarna hela tiden. Men det är viktigt att visa längdcirkusen att vi kan bidra med nya profiler som gör resultat. Vi vill visa att de här åkarna är rena. Det är viktigt för oss, säger han och påpekare att åkarna dopingtestas regelbundet vilket de välkomnar.

Förbundskapten Rikard Grip riktar inga misstankar mot de åkare som är här under vit flagg enligt OAR.

– Jag tror och hoppas att det är åkare som är med och tävlar på samma villkor som andra. Systemet fungerar bättre och bättre för att fånga de som håller på med otillåtna medel, säger Rikard Grip.

Under lördagen rullar spelen vidare med herrarnas femmil.

Vi blir inte förvånade om Jurij Tjarkovskij är på plats.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

OS-höjdarna – 24 februari 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM