Kostar 1 miljon

SPORTBLADET

Hemligt avtal lockar McEnroe till comeback i Stockholm

Arrangörerna tvingades öppna den stora plånboken för att få John McEnroe till Stockholm Open.

Prislappen: 1 miljon kronor.

- Han är egentligen värd mer, säger tävlingsledaren Per Hjertquist.

Foto: SLAGKRAFTIG LEGENDAR John McEnroe har gjort många uppmärksammade gästspel i Stockholm Open. Som 1984, när han under matchen mot Anders Järryd gick loss på förfriskningsbordet och slog sönder sitt eget tennisracket.

Årets turnering, som inleds med kvalspel i dag, lockar superstjärnor som Rafael Nadal och James Blake. De är två av världens sex högst rankade spelare, men nyfikenheten är störst på en legendar som vägrar att gå i pension.

47-årige John McEnroe drar fortfarande fulla hus och hans agent, Gary Swain, är väl medveten om hans marknadsvärde. Sportbladet kan avslöja att Swain krävde närmare 1 miljon kronor för att sätta McEnroe på planet till Sverige - en tredjedel av de totala startpengarna, som är avsatta för att ge ett slagkraftigt startfält. Förhandlingarna pågick under tre månaders tid.

100 000 i timmen

I motprestation måste McEnroe, som spelar dubbel med Jonas Björkman, ställa upp för arrangören.

- Under veckan har han sju-åtta olika uppdrag tillsammans med våra partners och sponsorer. Han ställer upp för oss, vi ställer upp för honom. McEnroe har tagit en viktig roll och ger mycket tillbaka till tennisen. Han är unik, säger Per Hjertquist.

Enligt avtalet står McEnroe till arrangörens förfogande i tio timmar, vilket ger en timlön på 100 000 kronor. Väl investerade pengar, menar Hjertquist.

- Absolut. Intresset från publik, sponsorer och media är enormt. Han är en profil utan dess like och spelade tennis utan dess like. Alla hans matcher mot Björn (Borg) och det han gjorde i Stockholm... Det är det som är grejen.

Den som vill se legendaren spela i Kungliga tennishallen är redan sent ute. Det fanns i går bara ett tiotal biljetter till torsdagens kvällspass, då McEnroe sannolikt går in i turneringen.

McEnroes Sverige-schema

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis