Nya tester och träning ska hjälpa Pärson till VM-form

SPORTBLADET

Stockholm

Med tolv dagar kvar till VM i Åre inleder Anja Pärson sin intensiva jakt på VM-formen. Med tester av skidor och pjäxor, träning på VM-snö och behandling av det ömmande knät.

Kanske med ett nytt vitkålsomslag.

- Vitkålen suger ur vätskan ur knät, förklarar fysion Agneta Platter för TT.

På måndagen reste Anja Pärson från Cortina d'Ampezzo i Italien till Åre. Med största sannolikhet avstår hon från helgens störtlopp och super-G i OS-backen i San Sicario.

För Sveriges största medaljhopp i alpina VM behöver träna och testa skidor och pjäxor. Knäoperationen förra våren gjorde att hon inte hann ikapp med träning och testning av material till säsongen. Och i och med att Pärson kör alla grenar har antalet test- och träningsdagar blivit näst intill obefintliga under säsongen.

Ska hitta glädjen

Anja Pärson ska träna i Åre under tisdagen, onsdagen och torsdagen. Dock inte i VM-backarna, det är förbjuden mark inför tävlingarna, men på VM-snö - vilket är det allra viktigaste med tanke på materialtesterna.

Därefter tänker hon ta ledigt i tre dagar och åka till Umeå eller Tärnaby för att träffa familj och vänner. Hon sade själv efter Cortina-tävlingarna att hon behövde hitta glädjen igen, och var hittar hon den bäst om inte med sina nära och kära. En glad Anja Pärson kan lättare hitta motivation, inspiration, harmoni och inte minst självförtroende till VM.

Den 29 januari åker hon till Vemdalen för att träna med landslagskollegorna från den 30:e. Den 2 februari kommer Anja Pärson till Åre.

Till träningsdagarna i Åre följer pappa Anders med som tränare, samt tränaren/fysion Mikael Junglind. Och förstås en av naprapaterna som ska se till att hålla smärtor och svullnad borta från vänsterknät.

Fler landslag använder kål

Förra veckan fick Anja Pärson rådet av alpina landslagets tidigare fysio Agneta Platter, som numera bor och arbetar i Italien, att göra ett omslag runt knät med vitkål.

- Jag vet inte om det var kålen eller nåt psykologiskt eller var det var, men svullnaden försvann, sade Pärson.

Agneta Platter förklarar varför:

- Vitkålen suger ur vätskan ur knät. När något stör i leden (i Pärsons fall en sena på baksidan av knät) bildas vätska. Knät svullnar och det gör att man får begränsad rörlighet. Då är frågan hur man får bort vätskan.

- Vitkålen tar inte bort inflammationen eller skadan, den drar bara ur vätskan. Det här är en gammal huskur som används ofta här i Alperna. Jag vet att italienska och österrikiska landslagen använder sig av den. Den kan också användas av ammande kvinnor som fått mjölkstockning i brösten.

Platter berättar att hon själv behandlat en äldre dam med vitkålsmetoden.

- För hennes del var alternativen att antingen byta ut knäleden eller att lindra besvären med vitkålsomslaget. Den enda biverkning som det kan ge är utslag på huden.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint