Hellströmer oförstående till Janssons kritik

SPORTBLADET

"Jag undrar varför han har anledning att ha synpunkter på vår verksamhet"

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer känner sig ”desorienterad” när han konfronteras med kritiken från simkaptenen.

– Med all respekt för Thomas Jansson så undrar jag varför han har anledning att ha synpunkter på vår verksamhet.

Förbundets toppman lyssnar uppmärksamt när sportbladet.se redogör för Thomas Janssons kritik mot fotbollen.

Sedan presenterar han sina motargument.

– För det första, när det gäller stödet vi får från SOK så har jag ju inte uppfattningen att de är någon räddare i nöden gällande vårt jämställdhetsarbete. Det är lika naturligt att vi får stöd därifrån som andra får det. Utöver de 1,5 till 2 miljoner vi får från SOK så lägger vi ytterligare tre till fyra miljoner.

Hur tycker du att ni hanterar de här frågorna?

– Vi genomför en medveten satsning på jämställdhet och lägger ned ganska stora summor på det. I vår budget för i år så går 30 miljoner kronor till damverksamheten, det gäller A-landslaget och flicklandslagen.

– Sedan stämmer det att vi får stora pengar från EM, men vi har även stora kostnader. En del av pengarna vi får in går tillbaka in i olika utvecklingsfrågor, även för dam- och flickfotbollen. Vi har ett projekt nu där vi satsar en miljon på att öka procentsatsen tjejer i åldersklassen 6-12 år. Det ska vara minst 40 procent har vi satt som mål, och vi är nästan redan där.

Hur reagerar du på kritiken som framförs?

– Det finns överhuvudtaget ingen debatt om att vi skulle missgynna damlandslaget. Med all respekt för Thomas Jansson så undrar jag varför han har anledning att ha synpunkter på vår verksamhet – och var han har fått sin information ifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning