– Sverige kan få wild card till OS

SPORTBLADET

Handbollspampens glädjebesked – men svenske kaptenen tveksam

Sveriges handbollslandslag kan redan vara klart för OS i Peking.

– Sverige är ett land som förtjänar att vara med i olympiska spelen. Därför kan dom bli inbjudna, säger internationella handbollförbundets president Hassan Moustafa.

Foto: HOPPET TÄNDS Sverige har inte kvalificerat sig för OS i Kina 2008 – men nu finns chansen: ett wild card till turneringen.

Uttalandet gjordes i går till en schweizisk journalist som pressade IHF-presidenten angående hemlighetsmakeriet om hur kvalificeringen till OS i Peking egentligen ska gå till.

På en officiell presskonferens under pågående VM i Tyskland svarade Moustafa att han enbart svarade på frågor gällande VM.

När den schweiziske journalisten efteråt fortsatte att pressa presidenten redogjorde egyptiern plötsligt för hur han anser att kvalificeringen ska gå till:

Kina är direktkvalificerat som värdnation.

Blivande världsmästarna, nästa års europamästare, samt vinnarna av mästerskapen i Pan Amerikanska, Afrikanska och Asiatiska mästerskapen får var sin plats.

Därefter bildar VM-placerade lagen från två till sju tre fyralagskvalgrupper tillsammans med sex länder från de övriga kontinentala mästerskapen. Seriesegrarna går till VM.

”Qatar viktigt land”

Tionde platsen avgörs mellan den europeiska icke redan kvalificerad nation som placerat sig bäst i EM i kval mot segraren i ett dubbelmöte mellan tvåorna i Pan Amerikanska och Asiatiska mästerskapen.

Kvar skulle då bli två OS-platser – som IHF-presidenten vill ge via så kallade wild card till länder som förtjänar det.

–?Qatar är ett viktigt land för handbollens utveckling och säte för tv-kanalen al Jazira. Dom bör vara med.

Och sen säger han att Sverige är ett land vars handbollshistoria motiverar en inbjudning till OS i Kina 2008 utan kvalspel överhuvudtaget.

–?Det verkar lite udda i mina ögon sett. Wild card har jag aldrig hört talas om. Det tror jag inte att internationella olympiska kommittén godkänner, säger Sveriges förbundskapten Ingemar Linnéll.

Någon bjudning vågar han inte tro på och då är det lång väg till Kina för Sverige som först måste besegra Rumänien i sommar för att gå till EM.

”Ett lag på gång”

–?Det är mitt huvudbry just nu. Det är ett lag på gång men en överkomlig motståndare, säger Ingemar Linnéll.

Som räknar med att Sverige måste ta sig via den tuffa och svåra vägen.

Men bjuder Hassan Moustafa verkligen in är det bara att tacka och ta emot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll