Ett Ben är redan borta – nu är det tid att dumpa Brendl

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Brynäs, Boork och Brendl.

Tre B:n att stå på i Gävle trodde jag då säsongen startade.

Nu är ett ben borta.

Och det är kanske dags att såga av ett till.

Pavel Brendl – skyttekungen som tappat siktet.

Brynäs utan Boork lyckades inte vinna mot Frölunda i Göteborg och det var helt enligt oddsen. Det brynäsarna kan trösta sig med är att 1–5 borta är bättre än 1–5 hemma, som det blev mot samma Frölunda i Läkerol Arena i lördags.

Och att man vann skotten med 33–24.

Åtta av de skotten kom från Pavel Brendls klubba. En fjärdedel.

Nu var visserligen Ari Ahonen väldigt bra i Frölundas mål, men Brendls skott var mer hårda än farliga.

Och jag undrar om Brendl är en lyx som Brynäs har råd att unna sig i det här läget.

Det går ju alltid att få någon annan klubb att ta över hans kontrakt och lägga pengarna på någon annan klasspelare – för det är sådana slantar det handlar om.

Jag var tveksam till Brynäs värvning av Brendl redan från början, eftersom han aldrig gjort två bra säsonger i rad och knappast var en spelartyp man förknippade med Leif Boorks syn på hockey. Han är en lyxlirare som inte gör många knop i det defensiva jobbet.

Och det krävs en hel femma för att serva hans offensiva spelstil och skapa yta för hans stenhårda skott.

Men när det inte blir något resultat, så känns det bortkastat på något sätt.

Allt ska matas på Brendl

Samma sak i power play. Allt ska matas på Brendl i hans backposition. Men han tar ofta dåliga avslut och träffar han en täckande motståndare bäddar det då och då för livsfarliga kontringar, eftersom Brendl är allt annat än snabb i hemjobbet.

Det är något för nye coachen Olof Östblom att fundera över. 28-åringen från Valbo fick en av hockey-Sveriges tuffaste utmaningar, då han fick ta över Brynäs när laget stod inför två stentuffa bortamatcher – Timrå väntar på torsdag.

Förlusten mot Frölunda var helt väntad. Färjestad var nyligen i Scandinavium och låg också under med 5–0 i början av andra perioden. Nu fick Brynäs också en olycklig start, då i stort sett alla Frölundachanser gick in och Daniel Sperrle hade en ny mindre lyckad kväll i kassen. Där kan man väl undra om Östblom gjorde rätt som inte satsade på Markus Korhonen från start.

Per Bäckman var nästan i samma läge som Östblom, då han tog över Frölunda efter 19 omgångar i fjol. Då låg Frölunda näst sist och hade nio poäng upp till slutspelsstrecket.

Ruskigt svårt

Hade man gjort en tabell på enbart de 36 matcher som Bäckman och Benny Westblom tränade Frölunda hade göteborgarna varit tvåa. Ändå räckte det inte till slutspel.

Det visar hur ruskigt svårt det är att hämta in tappad mark i en elitserie där det inte finns några enkla matcher.

Brynäs har i dagsläget åtta poäng upp till Modo på sista slutspelsplatsen.

Per Bäckman tycker för övrigt att det inte är ett dugg konstigt att Leif Boork fick gå.

– Nej, det handlar om att vinna matcher i dagens hockey. Klubbarna omsätter över hundra miljoner och har massor av anställda. Vinner du inte får du gå, det vet alla som ger sig in i det här jobbet. Det är inget att gråta över.

Jag är väl en av få som trott på Luleå den här vintern. De visade varför i går, när de levererade höstens vändning mot Timrå. 1–4 blev 7–5 till slut och Johan Harju slog in avgörande pucken i tom kasse.

Luleå som för övrigt tränas av en sidsteppad Brynästränare. Roger Kyrö tog över huvudansvaret i Brynäs då Tomas Jonsson tog time out hösten 2004. Kyrö fick sedan flytta på sig då Wayne Fleming tog över lagom till kvalserien.

ARTIKELN HANDLAR OM