Annika Sörenstam med i toppstriden efter två ronder

SPORTBLADET

”Svingen är bättre än den har varit på ett helt år”

Foto: Getty Images

Ännu är hon inte tillbaka till sin toppkapacitet.

Men Annika Sörenstam är med i toppstriden i British open ändå, efter två ronder under par på svårspelade Old course i St Andrews.

– Svingen är bättre än den har varit på ett helt år, säger hennes tränare Henri Reis.

Annika Sörenstam har liksom flera andra rutinerade damgolfstjärnor fått problem med diskbråck. Efter ett långt tävlingsuppehåll – bara åtta tävlingar i år – har hon dock snabbt blivit att räkna med igen.

Vägen tillbaka är en fråga om styrka och längd. Mångårige tränaren Henri Reis har följt Sörenstam i St Andrews och hennes väg tillbaka efter skadan.

– Hon saknar fortfarande en del styrka i högerarmen. Men det kommer. Om jag skulle gissa så slår hon 10-12 meter kortare nu än innan skadan, säger Henri Reis.

– Nu handlar det mest om att hon behöver spela mer tävlingar. Annika kanske inte vinner här, men hon svingar bättre än hon gjort på ett helt år och puttningen är också bra. Mentalt är det inga problem, även där gäller att hon inte har spelat tillräckligt många tävlingar.

De senaste veckorna har den rutinerade svenskan visat att det bara är en tidsfråga innan hon är tillbaka till 100 procent och ger Lorena Ochoa en match om platsen som världsetta igen.

Tidig start

Kanske kan hon ge mexikanskan en match om segern i British open. När Sörenstam fick chans att gå ut tidigt på andra rundan, innan havsvindarna tog fart över St Andrews, utnyttjade hon dock inte läget på samma vis som Ochoa. Mexikanskan inledde med 67 slag, sex under par. Sörenstam gjorde två under par och hade med sig en 71:a till klubbhuset på fredagen och var därmed med 143 slag tre under par sammanlagt.

– Jag försökte utnyttja läget, men det gick inte så bra i början. Jag var uppe klockan fyra i morse, det tog lite tid innan jag kom i gång, sade Sörenstam, som slog ut på första tee åtta minuter före sju på morgonen.

– Jag träffar bollen jättebra, men satte inte de viktiga puttarna i dag.

Sörenstam missade flera birdieputtar, gjorde ändå fyra birdies och drog på sig två bogeys. På nian slog hon inspelet över green och på tolvan treputtade hon.

Nära diskning

Catrin Nilsmark gick liksom Sörenstam ut på andra ronden med ett under par och hade också läge att skaffa sig slagläge inför helgens avgörande. Men tre bogeys i rad, på hål 14–16, gjorde att hon fick nöja sig med 74 slag, ett över par för dagen och par sammanlagt.

– Men jag kommer inte ihåg när jag spelade så här bra senast, sade hon. Kanske British open 2003.

Då blev Nilsmark delad fyra. På fredagen var det nära att hon blev diskad.

– Det var tio sekunder i från. Jag skulle precis gå ut genom dörren när de påpekade att jag hade skrivit fel på mitt scorekort. Jag noterade par på 15:e hålet, och gjorde en bogey. Jag gjorde ett suveränt inspel på 200 meter där och det kändes som om jag gjorde par, fast det blev en bogey.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf