Anja kör trots ömmande knät

SPORTBLADET

Zagreb

Knäet ömmar - men Anja Pärson ger klartecken.

Hon går för fullt i torsdagskvällens slalom i Zagreb.

- Jag har provåkt fullt ut i två dagar och det har gått bra, säger hon.

Det är mindre än en vecka sedan hon skrämde slag på VM-arrangörerna i Åre och alla svenska skidentusiaster.

Pärson hoppade av förra fredagens slalom i Semmering. I stället för att jaga säsongens första pallplats fördes hon till sjukhus i Salzburg för att undersöka vänsterknäet.

Spekulationerna var omedelbara. Hur illa var det? VM i fara? Och vidare på den vägen.

Svullet knä

Plåtarna från magnetkameraröntgen gav lugnande besked.

Knäet var svullet, lite vätska i leden. Menisken hon opererade i mars är fortfarande inte smärtfri. Men det är ingen akut fara.

Efter några dagars vila gick Anja Pärson för fullt igen. I måndags gav hon klartecken till slalomen i kroatiska Sljeme strax norr om Zagreb.

- Jag vill kunna ge mig en ärlig chans när jag tävlar och det känner jag att jag kan göra. Jag vill inte stå vid starten och känna att jag inte är hundraprocentig.

- Om det skulle blir försämringar av att jag tävlade här skulle jag inte stå på startlinjen. Allt är fortfarande helt och jag rådfrågar läkare hela tiden. Jag har full kontroll, säger hon.

Framgångshunger

12-4-7 är Pärsons placeringar i de tre slalomtävlingarna hon åkt i vinter.

Det brukar vara betydligt lägre nummer.

- Direkt när folk ser att jag gör lite sämre resultat, så tar det alldeles för stora proportioner. För oss som lever i det och vet i vilken form jag är och vad jag åstadkommer...vi är inte alls negativa i vårt lag. Det finns positiva saker med varje tävling jag gjort.

- Än så länge har jag knäet som spökar lite. Det märks att jag har tappat i träning och jag hoppas att jag kommer tillbaka och hinner vinna en tävling före VM.

En seger eller åtminstone en topp tre-placering påskyndar inte läkningen i knäet, men stillar Pärsons ständiga hunger efter framgång. Och dämpar den påtagliga frustration hon dras med över att inte befinna sig där hon brukar vara - allra högst upp.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint