Sen seger för Frölunda mot Djurgården

SPORTBLADET

Ingen ny målorgie trots tidigt mål

Göteborg

Svenska mästarna mot mesta mästarna.

Ändå blev det ingen större hockeyunderhållning mellan Frölunda och Djurgården i Scandinavium.

Ett defensivt och taktiskt Djurgården pressade Frölunda matchen igenom.

Segermålet, 2-1 (1-0, 0-1, 1-0), kom när det bara återstod två och en halv minut av matchen.

Redan efter 34 sekunder kunde Tomi Kallio göra Frölundas första mål. Men någon målorgie à la Södertälje blev det ändå inte. Frölunda hittade aldrig samma effektivitet som man visade i förra omgången.

Djurgården spelade dessutom smart - defensiv och tillknäppt - och gav inte Frölunda de ytor som laget behöver för sina snabba spelvändningar och långa svepande passningar.

- Vi visste att Frölunda skulle starta i ett högt tempo, men vi hängde ändå inte med i början av matchen. Vi hade ändå talat mycket om detta, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi efter matchen.

I andra perioden fortsatte Djurgårdens defensiv och man försökte utnyttja Frölundas misstag för att få till målchanser. Bäst fungerade Djurgårdens spel då man var en man mer på isen.

Frölunda skapade chanserna

Chanserna var det Frölunda som skapade. Vid flera tillfällen var spelare fria med målvakten Teemu Lassila. Lassila var dock rena väggen och snart ett rött skynke för anfallande frölundaiter, han var bäste spelare på isen.

- Jag är övertygad om att han är näste store finske landslagsmålvakt, sade Hans Särkijärvi.

Att det var Lassila som höll Djurgården kvar i matchen ville dock inte Särkijärvi säga rent ut.

- Han är en spelare som tillhör laget och i dag var han bra, sade Särkijärvi diplomatiskt.

Frölunda skapade inte bara chanser i den andra perioden. Laget slarvade också ganska kraftigt vid några tillfällen. Värst var det när Djurgårdens Jesper Björck satt i utvisningsbåset. Alla Frölunda-spelare ville anfalla och plötsligt tappade man pucken i anfallszon och två djurgårdare kom helt fria mot Tommy Salo. Salo som tvingades till en lång sidledsförflyttning och var chanslös på Fredrik Brembergs avslutning.

- Jag har ingen aning om vad som hände där. Det var som Moses och Röda havet öppna dig, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

I den tredje perioden orkade inte Djurgården stå emot Frölundas långa anfall mot mål. Utan Lassila hade matchen varit avgjord långt tidigare.

Spelarna slutkörda

- Mina spelare var helt slut och jag tvingades till en timeout efter åtta minuter. De måste få vila, sade Särkijärvi.

Trots den konstanta pressen kom inte avgörandet förrän efter 17.28 då Ronnie Sundin sköt ett inte alltför hårt skott från blå linjen. Pucken letade sig förbi alla spelare och in i mål.

- Jag var faktiskt lite orolig innan Ronnie gjorde mål. Det var skönt att vi till slut kunde bärga tre poäng, sade Stephan Lundh.

Leif Brändström/TT