Äntligen fransk hemmaseger på Touren

Publicerad:
Uppdaterad:

Moncoutie tog första franska segern – på nationaldagen

David Moncoutie kunde knappast ha valt en bättre dag för att ge fransmännen sin första etappseger i årets Tour de France.

Det skedde på den tolfte etappen, men framför allt den 14 juli.

På nationaldagen.

David Moncoutie tog Frankrikes första etappseger i årets Tour.
Foto: AP
David Moncoutie tog Frankrikes första etappseger i årets Tour.

30-årige Moncoutie gjorde sitt ryck på den brantaste stigningen av den 187 kilometer långa etappen mellan Briancon och Digne-Les-Bains. Från början ingick han i en utbrytargrupp med totalt 13 cyklister som skaffade sig tio minuters ledning på huvudklungan – där bland annat totalledaren Lance Armstrong fanns och mest bevakade sina tuffaste konkurrenter.

I Corobin-passet gick Moncoutie loss på egen hand. Vid toppen hade han skaffat sig en ledning på 40 sekunder.

Den släppte han aldrig greppet om.

I mål var segermarginalen 57 sekunder till tvåan, landsmannen Sandy Casar. Spanjoren Angel Vicioso var trea och ytterligare en fransman, Patrice Halgand, åkte in på fjärde plats. Svenskarna Marcus Ljungqvist (39:a), Thomas Löfkvist (75:a) och Magnus Bäckstedt (80:e) ingick alla i huvudklungan som åkte i mål 10.33 efter etappsegraren.

I sammandraget är Lance Armstrong fortfarande i ledning, 38 sekunder före dansken Mickael Rasmussen. Fransmannen Christophe Moreau är trea, 2.34 bakom. Löfkvist ligger på 60:e plats, 52 minuter efter täten. Ljungqvist är 115:e och Bäckstedt ligger på 134:e plats.

För Armstrong innebar torsdagens etapp trots allt en motgång eftersom spanjoren Manuel Beltran, kollega i Discovery-stallet, tvingades bryta efter en vurpa. Beltran är en av de viktiga hjälpryttarna till Armstrong och har sin styrka i de tuffa bergsetapperna.

Även belgiern Tom Boonen, som under den första Tour-veckan vann två etapper, tvingades bryta. Han kraschade på onsdagens etapp och har problem med en knäskada. Boonens förstaplats i poängställningen övertogs av norrmannen Thor Hushovd.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN