Väderkaoset: Skidskyttet skjuts upp

avMalin Wahlberg, Per Bohman

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se 

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Nu är det officiellt.

Skidskyttet är inställt – och skjuts upp.

Fortsätter väderkaoset i Pyeongchang kan discipliner strykas helt.

Samtidigt tvingas arrangören evakuera besökare på grund av de starka vindarna.

Det började ryktas om skidskyttets svårigheter redan tidigt på morgonen. Extremvädret i Sydkorea gör nämligen att det fortsätter blåsa rejält i Pyeongchang. Alpina grenar har ställts in vid flera tillfällen, så sent som i morse damernas slalom, och nu är det alltså skidskyttets tur att få problem med väder och vind.

– Tråkiga rykten når oss från skidskyttestadion. Det är möjligt att vinden är så stark att man kanske får skjuta på – eller ställa in – damernas skidskytte senare i dag. Men vi vet inte än, sa programledaren Jonas Karlsson i Kanal 5:s OS-sändning.

Ställs in

En stund senare kunde han bekräfta de trista nyheterna.

– Nu är det officiellt att skidskyttet ställs in. Tråkigt och kämpigt för arrangören och för alla som vill följa tävlingen, men framför allt för de aktiva idrottarna, säger Karlsson.

1 av 4 | Foto: LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN

Nya tiden för damernas 15 kilometers distans är 9.15 i morgon torsdag. Därmed flyttas herrarnas lopp fram 20 minuter i morgon från 12.00 till 12.20.

Alpina grenar kan strykas

Fortsätter väderproblemen är de alpina tävlingarna riktigt illa ute. I värsta fall stryks discipliner helt från programmet.

– Ju fler dagar som går utan att vi kan köra ökar möjligheten för att det kan ske, säger tävlingschefen Atle Skårdal till Sportbladet.

När är det kris?

– Krisen är redan igång. Så länge vi inte kan följa planen är det kris, det är inget tvivel om det. Vi behöver inte stryka någon tävling än, men vi har inte oändligt många dagar att ta av längre. Vi måste få till tävlingarna torsdag och fredag annars börjar problemen bli väldigt stora.

Väderkaoset ställer till det på flera fronter i Pyeongchang – inte bara i fjällen. Även nere vid kusten, i Gangneung där bland annat ishockeyn, skridskotävlingarna och curlingen avgörs, är vinden väldigt stark. Så pass stark att arrangören tvingas evakuera alla från den olympiska parken då de fruktar för besökarnas säkerhet.

Av säkerhetsskäl

”På grund av starka vindar i Gangneung har alla aktiviteter i Gangneung Olympic Park tillfälligt skjutits upp för att säkra säkerheten för personalen. Åskådare uppmanas att stanna inomhus och inträde till parken har stängts resten av dagen”, skriver arrangören i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Försiktighetsåtgärder vidtas eftersom säkerheten fortsatt är en viktig prioritet för Pyeongchang 2018”

Hela fyra nödsituationsvarningar har skickats ut till alla som befinner sig i Pyeongchang på grund av väderkaoset. Norska VG skriver också att flera personer fått uppsöka till sjukhus på grund av vindrelaterade skador.

OS-höjdare – 15 februari 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM