SEXBOMBEN

SPORTBLADET

Lasse Anrell: Han är den sexigaste mannen sen Jesus

Han är den sexigaste mannen sen... Jesus?

Han har aldrig vunnit OS.

I Turin ska han vinna - då får vi se hans ständiga extranummer "Sexbomb".

Ni tillhör kanske den svenska majoritet som tycker att konståkning är larvigt och egentligen ingen sport eftersom sport inte utövas till musik och helst inte poängbedöms av domare på mycket konstiga grunder om konstnärlig kvalitet och sånt.

Jag har full förståelse för er åsikt men ni har naturligtvis fel.

För den stora majoriteten av den relativt lilla värld som är intresserad av vinter-OS är konståkningen den stora grejen. Det blev så på allvar efter OS i Lillehammer när den klassiska såpan Nancy Kerrigan-Tonya Harding gjorde att alla tidigare tittarrekord för OS slogs. Särskilt i USA. Det är tv i USA som betalar kalaset och någon gång där kring konståkningen i Lillehammer fick de ekonomin att fungera så att vinter-OS inte längre går med mångmiljonförlust. Så naturligtvis har konståkningsälskarna rätt.

Men i svenska media behandlas konståkning som skit.

Det här är inte på riktigt

Eftersom det är kvinnor som tittar mest och eftersom det sänds i SVT och kommenteras av suspekta individer som Katarina Hultling så är det här något fina sportjournalister mest fnyser åt. Det här är inte på riktigt för här klöser ju inte Zlatan och hans polare ögonen ur varandra gubevars. Den manliga normen inom sportvärlden blir i bland nästan patetiskt övertydlig och ofta en parodi på sig själv.

Jevgenij Plusjenko vann inte guld i Salt Lake City.

Många tyckte att han var bäst redan då - trots att han bara var 19 år.

Guldet vanns den gången av en gudabenådad svensk-ryss vid namn Alexej Jagudin efter en sanslöst tekniskt och konstnärligt driven åkning. Trea blev amerikan Timothy Goebel som slog hela världen med förtjusning genom att verkligen kunna konkurrera med ryssarna. Teknik kontra konst, eros kontra etos.

Jevgenij Plusjtjenko har aldrig vunnit OS men han har vunnit det mesta annat som finns att vinna. Bland annat fem EM.

Ni såg väl uppvisningen?

Jag hoppas ni såg uppvisningen i EM i Lyon häromveckan - dels i tävlingen men också i själva uppvisningen.

Plusjenko uppträdde till Tom Jones svulstiga "Sexbomb". Det blir sanslöst bra eftersom Plusjenko är motsatsen till... svulstig. En 1,78 lång sexbomb, absolut, Men en parodi på manliga normer och manligt rollspel. Han börjar i en kropp som verkligen är imponerande. Hans mage är ett sexpack och hans axlar är deffade och svullna. Man undrar hur en man med så mycket muskler kan åka med sin hjärna och med sitt hjärta intakt.

Men det kan han inte. Plusjtjenko plockar av sig muskler allt efter hand och till slut är han bara en liten naken pojke som endast bär på sin enorma vilja att visa världen vilken konstnär han är och vilken sårbarhet han bär på mitt i all sin tekniska överlägsenhet. Tro och hopp. Kärlek och religion.

Det blir, kort sagt, ett slags omvänd Kejsarens Nya Kläder.

Går på vatten

Där kan man - apropå Jesus - tala om att gå på vatten.

Ryssens program i EM var sensationellt, trots att han varit mycket sjuk i vinter. Han åkte till musiken ur Gudfadern och alla elva hopp utförde han perfekt. I OS åker han till Gudfadern och musik ur Puccinis opera Tosca.

Jevgenij Plusjenko har vunnit EM sen 2000 och VM sen 2001. I Turin vinner han OS-guld och en hel värld av tv-tittares hjärtan.

Lasse Anrell