Lasse Anrells nummer 5: Jaromir Jagr

SPORTBLADET

MILANO

Jaromir Jagr tjänar 67 miljoner kronor den här säsongen.

Det finns de som säger att han behöver det för att han gör av med så mycket pengar på spel.

Själv nöjer jag med att säga att han är OS störste spelare.

Jag tror inte att det var någon mer än New York Rangers ledning som trodde att värvningen av Jaromir Jagr skulle bli en succé.

Tvärtom såg det mest ut som ännu en Rangers-värvning av en överbetald föredetting som inte skulle leverera.

Det visade sig dock inte stämma.

Jagr har haft en fantastisk säsong. Han ligger etta i poängligan med 80 poäng - 35 mål och 45 assist. Och de där 35 målen sätter honom på andra plats i målligan efter Ilya Kovalchuk som gjort ett mer.

Foppa såg ut som döden

Jagr tillhör samma generation som de stora svenska spelarna. Han föddes 1972 och börjar naturligtvis se slutet på sin karriär. Men till skillnad från den svenska Gyllene Generationen så har han verkligen uppnått nånting riktigt stort i landslaget.

Han var med och vann det episka guldet i OS i Nagano 1998. Jag följde laget på relativt nära håll och glömmer aldrig scenerna när de vunnit finalen, men jag glömmer inte heller när vi stötte på dem på en bensinmack när deras buss stannat till efter guldet. De köpte kaffe och mackor och öl och vodka och alla tänkbara droger som kan finnas på en bensinmack.

De spred en lågmäld glädje. De hade gjort det omöjliga, de visste att de alla just då passerade sina livs kulmen och nu hade att se fram emot att surfa på den bedriften i några veckor, kanske några år, kanske till och med resten av livet. De visste att de som skulle åka hem skulle firas av hundratusentals människor i Prag. De visste verkligen att de gjort sig själva odödliga.

Jag hade sett Foppa gå ut ur hockeyarenan med ett ansikte som mest påminde om döden några dagar tidigare och jag tänker ibland på den bilden: det är den som Foppa också minns, tror jag. Det är därför han så otroligt gärna vill vara med här i Turin, för chansen att verkligen bli odödlig. Så odödlig som bara stora segrar kan - men inte 67 miljoner.

Jagr har vunnit två Stanley Cup med Pittsburgh 1991 och 1992, och ett VM-guld förra året. Även det gjorde att hans lag möttes av tusentals tjecker vid hemkomsten. Även det gjorde honom odödlig. Den odödligheten vet Foppa hur den känns.

Jagr är en stor spelare.

Hans avslut i år saknar motstycke. Men också hans utveckling till vad som nästan påminner om en tvåvägsspelare. Jag vet inte om det är Michael Nylander som frigjort hans nya spel, men Jagr har verkligen hittat en ny roll i Rangers - och sitt gamla målskytte.

Tjeckerna är inte favoriter i Turin. Det är Kanada.

Men de var inte favoriter i Nagano heller och ett Tjeckien med Jagr från Kladno i storform lämnar inga motståndare oberörda.

Skuld till det tjeckiska folket

Och det där om spelskulderna. Jag har letat runt på nätet men har aldrig lyckats hitta någon bekräftelse på det en gång i tiden envisa ryktet om Jagrs livaktiga spelande. Många hockeyspelare håller på med olika grader av betting, kanske är Jagr en av dem, kanske inte. Och det kanske inte alls var några spelskulder som en gång förlängde hans karriär när alla trodde att den var i utförsbacken.

Kanske var det bara skulden till det tjeckiska folket.

Jag hoppas att Foppa får chansen att syna de andras händer i Turin.

Anrells OS-stjärnor

Lasse Anrell