Nya avtalet en stor förlustaffär

SPORTBLADET

Frank Östergren: Adjö, säsongskortet

Sista "Veckans match", sista "Avspark", adjö "Säsongskortet".

Det kan vara vad vi denna söndag ser. För medan det allsvenska guldet redan är klart och tabellens förlorare utsedda vet vi ännu inte vilka som segrar och förlorar i kampen om fotbollens nya tv-aval

I veckan som kommer skrivs troligen det nya avtalet. Ett avtal föregått av skitsnack, skvaller, intriger, konspirationsteorier och en sanslös penninghunger från fotbollens sida.

Ser vi till mängden fotboll i tv är vi tittare vinnare. Ser vi ekonomiskt är fotbollen överlägsen segrare.

För tv blir nya avtalet en gigantisk förlustaffär.

Matematiken är enkel. En enda direktsänd match kostar sändande kanal runt en miljon kronor. Och då talar vi allsvenskan. En hemmalandskamp skenar iväg till fem-sex miljoner. Avtalet Viasat nyligen skrev gällande bortalandskamper kostar koncernen cirka 2,5 miljoner per match.

Ingen tv-kanal säljer så mycket reklam eller lockar så många abonnenter att det blir balans i bokföringen.

Men tv-kanalerna tar smilande förlusten, det är varumärket svensk fotboll som köps och det är just nu ett mycket start varumärke som stärker kanalegot.

Grattis alla ni utan kablar och paraboler. I dag visar TV4 Lecc-Juventus, så passa på att njut. Det är bara att hoppas att TV4 inte bara snackar Zlatan utan också ingående ägnar sig åt Lecce. Då bevisar kanalen att den vill göra en seriös sportsatsning.

Vilket man redan gör genom den mycket sakliga avslutningen frånn damallsvenskan. Alla gladdes vi åt Martas trolleri. Jag gladdes också åt att Ola Wenström lämnat evenemangsrefererandet, analysen av ligans status var vass samtidigt som han skickligt guidade oss fåkunniga. Välkommmen tillbaka Ola!

Ni missar väl inte alla härliga gamla FA-cupmatcher i Viasat Sport 2. Leråkerseffekten är hög och själv får jag nostalgisk chock när Billy Bremner gör mål för Leeds och Tony Gavin raspar fram "he has, he does, oh that little dynamo".

Rörmokare som anklagar andra rörmokare för att göra ett dåligt jobb. Om det läser man aldrig debattinlägg, men tv-sportjournalister om andra tv-sportjournalister. Vad var det Edvard Persson brukade säga? "Allt ljus på mej".

Frank Östergren