Johan Kristoffersson mästare i STCC

Johan Kristoffersson vann första heatet på Mantorp och blev mästare i STCC.
Johan Kristoffersson vann första heatet på Mantorp och blev mästare i STCC.

Han vann STCC. Nästa vecka kan han ta hem VM i rallycross.

Johan Kristoffersson är årets stora mästare.

– Det är nog inte många som förstår hur mycket den här titeln betyder för mig, säger han.

Säsongen 2018 har varit makalös för Johan Kristoffersson. Han leder VM i rallycross där han vunnit åtta av de nio deltävlingarna som körts den här säsongen.

Inför säsongens två sista lopp i STCC låg han tvåa i mästerskapet, men en seger i heat ett satte honom i en fin position inför finalen. Kristoffersson hade tre poängs försprång och behövde hålla fjolårets mästare Robert Dahlgren bakom sig in i mål. När Dahlgrens växellåda gick sönder under inledningen av loppet avgjorde Kristoffersson mästerskapet.

– När man ställer sig på startlinjen så vill man ingenting annat än vinna. I VM har det varit tufft, men i SM har det varit minst lika tufft. Vi har inte alls haft något övertag och då är det skönt att kunna avgöra säsongen i det sista loppet, säger Johan Kristoffersson efter sin andra titel i STCC.

– När jag kom till Mantorp och såg konkurrenternas fart kände jag mig ändå trygg. Sedan studsade det min väg och när jag körde upp mig från plats sju till plats ett i det första heatet förstod jag att jag hade bra möjligheter. Vi gjorde ett par små justeringar efter formationsvarvet och när regnet kom inför finalen kände jag att det var mitt väder och min dag.

Kristoffersson kan vinna VM om en vecka

Nästa helg tävlar Johan Kristoffersson i USA. Där har svensken goda möjligheter att vinna sin andra VM-titel i rallycross. Han behöver ta 17 poäng för att bli världsmästare i år igen.

– Jag har tagit 28,5 av 30 poäng i snitt den här säsongen, säger Johan Kristoffersson till Sportbladet.

– Lyckas det inte i USA skjuter vi på det till Tyskland eller Sydafrika, jag tror att det blir svårt för någon att ta titeln i från mig.

•Du kämpar om din andra VM-titel, hur mycket betyder en seger i STCC för dig?

– Jag är racer och vill alltid vinna . Jag tror att detta betyder mycket mer för mig än vad någon förstår. Vi har fått slå ur underläge och kämpa hela säsongen.

STCC:s andra heat vanns av Tobias Brink före Daniel Haglöf och Mattias Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.