Ger upp rätten att köra för Sauber i F1-premiären

SPORTBLADET

Men historien går vidare nästa vecka

Giedo van der Garde ger upp rätten att köra för Marcus Ericssons F1-stall Sauber i helgens premiär.

Efter intensiva förhandlingar har parterna nu nått en överenskommelse.

"Av respekt för F1 och även Nasr och Ericsson ger jag upp mina juridiska rättigheter att köra denna helg", skriver holländaren på Facebook.

Sauber har varit i blåsväder sedan holländaren Giedo van der Garde krävt en plats i teamet, som han anser sig ha fått sparken från på felaktiga grunder.

Holländaren valde att stämma stallet för att få en förarplats till F1-premiären, och fick rätt i domstol. Domstolen i Melbourne avslog senare också Saubers överklagan.

Men i natt, svensk tid, meddelade Giedo van der Gardes advokater att de nått en överenskommelse med Sauber – och att van der Garde släppt kravet på en startplats. I teorin är därmed både Marcus Ericsson och brasilianen Felipe Nasr klara att tävla på söndag.

Respekt för Nasr och Ericsson

Ett uttalande kom också på Giedo van der Gardes officiella Facebookkonto:

"Av respekt för motorsport, och framför allt F1, ger jag upp mina juridiska rättigheter att köra Melbourne Grand Prix denna helg. Eftersom jag är en passionerad racerförare har det här varit ett väldigt svårt beslut för mig", skriver han.

"Men jag vill även respektera FIA, Sauber Motorsport, och även Nasr och Ericsson. Vi kommer att fortsätta att föra en diskussion med Sauber tidigt nästa vecka för att hitta en acceptabel lösning för båda parter. Jag är säker på att vi kommer att hitta en sådan lösning och jag kommer att informera media då", skriver han.

Historien fortsätter

Vad som händer efter helgen är alltså fortfarande oklart då överenskommelsen mellan Sauber och van der Garde så här långt bara gäller Australiens Grand Prix.

Sauber deltog inte i det första träningsracet under fredagen, men både Felipe Nasr och Marcus Ericsson var med i det andra, där Ericsson bröt efter 14 varv på grund av en trasig hjulupphängning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sauber F1

Formel 1

Motorsport