"Svårt när Björn Ferry var så feg..."

Publicerad 2015-03-15

Fredrik Lindström och Björn Ferry.

Fredrik Lindströms tolfteplats avslutade Sveriges sämsta skidskytte-VM på 26 år.

Landslagets utvecklingsansvarige Tobias Torgersen ger ett skämtsamt svar på vad problemet är:

– Det är svårt att vara ensam när Björn Ferry var så feg att han la av, säger han till SVT.

VM:s sista lopp började bra för Fredrik Lindström. Han sköt fullt på sina två liggserier, dessutom var tiderna – 25 och 28 sekunder – de snabbaste han presterat i vinter.

Men han var inte ensam om att skjuta bra i masstarten. 20 åkare kom in på en lång rad till första ståskjutet, där agnarna skildes från vetet. Martin Fourcade och Simon Schempp missade medan bland andra Ole Einar Björndalen och Simon Fourcade sköt fullt.

Tarjei Bös femte medalj

Lindström satte sina fyra första – men missade det femte. Bommen kostade honom en riktigt framskjuten placering, i stället gav han sig ut på näst sista varvet som tia.

– Jag tror att pricken är mindre på det femte skottet, skojar landslagets utvecklingsansvarige Tobias Torgersen till SVT.

I mål var Fredrik Lindström tolva, 34 sekunder från segern, vilket betyder att Sverige lämnar skidskytte-VM i Kontiolax utan medalj.

Det gör inte Jakov Fak som vann guld i masstarten, det gör heller inte silvermedaljören Ondrej Moravec och det gör sannerligen inte Tarjei Bö som med sitt brons tar sin femte medalj i mästerskapet.

"Björn var feg"

Tobias Torgersen är utvecklingsansvarig i landslaget. Han beklagar att missen förstörde Fredrik Lindströms medaljchanser.

– Jag tycker att Fredrik gör ett bra lopp. Det är bara hög nivå, rätt och slätt, säger han till SVT.

Mästerskapet är Sveriges sämsta på 26 år, sedan 1989. Torgersen konstaterar sakligt:

– Resultatmässigt vill man bättre.

Sedan påpekar norrmannen att landslaget generationsväxlar och att Lindström för en tuff kamp i den absoluta toppen sedan Björn Ferry avslutat karriären i fjol.

– Det är svårt att vara ensam när Björn var så feg att han la av, skojar Torgersen.