VM-ledaren dominerar

SPORTBLADET

Nico Rosberg trotsade regnet - har pole position i Belgien

Nico Rosberg leder VM.

Och har greppet inför omstarten.

Han har pole position på Spa-Francorchamps.

– Jag är väldigt lycklig, säger tysken.

Regnet ställde till problem för förarna under kvalet till Belgiens GP. Precis som befarat öste regnet periodvis ner över Spa-Francorchamps och redan i den första kvalomgången försvann överraskande Force Indias Nico Hülkenberg.

Regnet upphörde under kvalet, men i Q3 var det fortfarande blött på banan och Mercedes var lika överlägsna som de var innan sommaruppehållet. Nico Rosberg, Mercedes var snabbast i kvalet, tysken var 0,228 sekunder före stallkollegan Lewis Hamilton som hade problem med bromsarna.

Sjunde pole

Det var Rosbergs sjunde pole positon för säsongen, men hans första pole position någonsin på Spa.

– Det är fantastiskt att få köra så bra på den här banan, det är en av de mest speciella under året, samtidigt så var det inte så svårt som det hade kunnat vara, säger Nico Rosberg under presskonferensen.

– Vi kunde köra på internediates hela tiden och det gjorde att det var lite enklare även om det alltid är svårt när det är blött. Bilen kändes bra och tillsammans med mina mekaniker har vi hittat rätt inställningar och jag kunde verkligen trycka på. Men som vanligt en lördag så är detta bara ett kval, det blir ett långt lopp i morgon.

Aldrig en pallplats

Rosberg har aldrig stått på pallen på Spa, men hoppas nu på att ta sin femte seger för säsongen och bygga ut ledningen i mästerskapet.

– Vi har en bra bil, det är härligt att se vilket bra jobb som alla lägger ner och att vi kan hålla de andra bakom oss. Vi har bra chanser i loppet. Jag måste göra en bra start, men jag ser fram emot loppet.

Sebastian Vettel, Red Bull var två sekunder efter Rosberg på ett enda varv, men var trea i kvalet och Fernando Alonso, Ferrari, fyra.

– För oss andra var det ett svårt kval. Jag hade framförallt problem i Q2, säger den regerande mästaren på presskonferensen.

– Jag försökte behålla de gamla däcken i Q2 för att ha fler alternativ i Q3. Sedan ökade regnet, men jag ville så gärna spara däcken. Det var precis på gränsen att jag klarade det. Jag kunde använda båda seten däck i Q3 och det var ett väldigt tajt och svårt kval för oss framförallt genom Eau Rouge.

Vettel, Red Bull var två sekunder efter Rosberg på ett enda varv, men var trea i kvalet och Fernando Alonso, Ferrari, fyra.

Tungt för Ericsson

För Marcus Ericsson var det ett tungt kval. Han var 22:a och sist, slagen av sin nya teamkollega Andre Lotterer som startar från plats 21.

– Jag fick inga varv, jag tror att det första varvet var det bästa, sedan blev jag placerad i en grupp med Alonso, Ricciardo och Hamilton och de kör om överallt. Det känns inte bra, säger svensken till Viasat Motor.

– Med de här väderförhållandena är det ett lotteri, jag vet inte vad vi hade kunnat gjort i andra förhållanden, men vår bil är svårkörd och sådana förhållanden gör det inte direkt enklare.

Trots besvikelsen efter kvalet är svensken ändå positiv inför säsongens 12:e lopp:

– Det är bara att ta nya tag och hoppas att vi slipper regn.

Enligt väderprognosen är det risk för regn även under loppet som startar i morgon klockan 14.00.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1