Se årets nya F1:or

Publicerad 2015-01-21

Williams och Force India först ut - satsar på prispallen

I dag startade F1-säsongen.

Både Williams och Force India visade upp sina nya bilar.

– Vi ser fram emot fler pallplatser i år, säger Frank Williams.

Det är lite mer än en vecka kvar till de första F1-testerna, men i dag presenterades de första F1-bilarna. Williams, som var årets överraskning 2014, var först ut. Man presenterade en bil som påminner om fjolårets:

– Vi ville att FW37 skulle likna FW36 och även kunna prestera på samma sätt. Vi tittade på vad som hade fungerat bra förra året och vad vi måste förbättra och även om aerodynamiken på bilen var väldigt bra så finns det alltid utrymme för förbättringar, säger den tekniska direktören Pat Symonds.

– Framförallt när det nu är nya regler för nosen.

Stark säsong

Williams ställer precis som 2014 upp med Valtteri Bottas (Finland)  och Felipe Massa (Brasilien), man har dessutom kvar Mercedes som motortillverkare och den tyska motorn var klart bäst under förra säsongen och lär vara väldigt stark även i år.

– Efter ett mycket starkt första år tillsammans med Mercedes så ser vi fram emot att fortsätta utveckla den relationen och vi ser fram emot fler pallplatser i år, säger stallchefen och grundaren Frank Williams

–  Jag känner att årets säsong kommer att bli lika spännande som förra årets och jag ser fram emot att se bilen på startlinjen i säsongens första lopp.

Elak?

Hos Force India, med förarna Sergio Perez (Mexiko)  och Nico Hülkenberg (Tyskland) satsar man på en ny färg på bilen, svart, silver och orange.

– När vi började för åtta år sedan var bilen mer vit, nu ser den elakare och mer aggressiv ut, säger stallägaren Vijay Malla som hoppas på pallplatser i år.

– Vi gick faktiskt tillbaka till block och penna och ritade en ny bil anpassad efter de omarbetade reglerna.

Stallet har inför utvecklingen av årets bil bytt vindtunnel och har nu arbetat med 60 procentiga modeller i Toyotas gamla fabrik i tyska Köln. Tidigare arbetade man med 50 procentiga modeller.

– Det är det största steget som vi någonsin har tagit, säger stallägaren.

Missar test

Även Force India kör med motorer från Mercedes och i och med att man bland annat slog klassiska McLaren i konstruktörsmästerskapet 2014 är förhoppningarna stora:

– Vi bör kunna ligga konstant på poängplats, säger Nico Hülkenberg.

Force India kommer dock inte med den nya bilen till de första försäsongstesterna i Jerez. Den premiären väntar till testerna i Barcelona.

Följ Sportbladet Motor på Facebook

Följ ämnen i artikeln