Dominanterna som kan ta sina femte VM-titlar – samtidigt

Annas motor: Lewis Hamilton och Marc Marquez kan bli störst av alla

Motorkungar: Lewis Hamilton och Marc Marquez.
Motorkungar: Lewis Hamilton och Marc Marquez.

De har revolutionerat sin sport. De dominerar sina konkurrenter.

I morgon kan båda två vinna sin femte VM-titel.

Marc Marquez är bara 25 år och har sedan han debuterade i motoGP 2013 vunnit fyra av fem möjliga mästerskap. I morgon bitti kan han ta sin femte titel när mästerskapet tävlar i Japan.

På andra sidan jorden, i Austin Texas, kan Lewis Hamilton lyckas med samma bedrift. Britten leder VM i F1 så stort att han kan avgöra mästerskapet trots att tre deltävlingar återstår.

– Jag tänker inte på att jag kan vinna titeln, det ökar bara pressen och det behöver jag inte, säger Hamilton när han möter media inför tävlingen i USA, på en bana där han vunnit de fyra senaste åren.

Samtliga titlar med Mercedes motor

Hamilton vann sin första VM-titel 2008 med McLaren men har de fyra senaste åren vunnit ytterligare tre tillsammans med Mercedes. Han har under sina mer än tio säsonger i F1 förvandlats från en ung man med enorma drömmar till sportens enda superstjärna. Britten har en klädkollektion, visar syns på kändisfester och berättar om sitt glamourösa liv på sociala medier.

Det är väldigt långt från den värld han levde i när han sov på sin pappas soffa i en engelsk förort.

Trots det tappar han inte fokus. Formel 1 är fortfarande hans stora passion.

– F1 har gett mig ett liv, ett syfte och det är väldigt speciellt. Men F1 har också slitit mig i stycken, byggt upp mig, slitit mig i stycken och byggt upp mig igen, säger 33-årige Lewis Hamilton till the Independent.

– När då satsar så mycket så brister ditt hjärta och du dör till en viss del när du misslyckas och när du snubblar och faller så stirrar alla på dig, men när du tar dig tillbaka igen och du lyckas så lyfter de upp dig. Det är som om du ramlar och bryter benet, det läker och du kan fortsätta framåt. Det handlar om den passionen som du känner för det du gör om viljan att lyckas. Det är svårt att sätta ord på det,, men jag tror att alla har det. På något sätt.

Kan vinna fler än åtta titlar

För Marc Marquez har vägen till framgång varit förhållandevis rak. Han vann sin första VM-titel i 125 cc när han var 17 år, han har revolutionerat roadracingen med sin extrema körstil och han är en av fyra förare som vunnit VM i tre olika kategorier.

– Han är otrolig, jag tror inte att den femte titeln blir hans sista utan det kommer att fortsätta år efter år. Marc är bara 25 år gammal, säger Mike Dohan, som själv vann fem titlar i 500 cc, till Movistar.

– Han kan göra saker med en mc som ingen annan klarar av. Han förtjänar den här titeln och han kommer att vinna ännu fler.

För att bli tidernas främsta roadracingförare behöver han vinna fler än de åtta titlar som GIancomo Agostini vann mellan 1966 och 1975.

För att Lewis Hamilton ska bli tidernas mest framgångsrika F1-förare behöver han vinna fler än de sju mästerskap som Michael Schumacher vann fram till och med 2004.

ANNAS MOTOR – veckans snackisar 20 oktober 2019

Pole position

Lewis Hamilton
Han kan vinna sin femte VM-titel i F1 i morgon. Han kan också vinna USA:s GP för femte gången i rad Lyckas han med det blir han den förste förare efter Ayrton Senna som vunnit ett och samma GP fem år i rad. Senna lyckades med konststycket i Monaco.
2) Marc Marquez
Tidigt i morgon bitti kan han vinna sin femte VM-titel i motoGP. Han behöver vara före Andrea Dovizioso för att vinna titeln.

3) Thed Björk
2018 vann han VM-titeln i WTCC, i år slåss han om att bli bäst i världen i WTCR. Han ligger tvåa, sju poäng från ledningen när två deltävlingar återstår. Nästa år blir det en svensk satsning för att vinna det världsomspännande mästerskapet, tillsammans med Cyan Racing och Lynk & Co.

4) Johan Kristoffersson
Vill du träffa inte bara en utan två världsmästare? Då är folkracefesten NGK Masters ett tips, Kristoffersson, världsmästare i rallycross och Pontus Tidemand mästare i WRC2 finns på plats i Karlstad den här helgen.

5) Georg Russel
Han kan säkra titeln i Formel 2, det blir i så falls hans tredje mästerskapsguld sedan formelbilsdebuten 2014. Russel och Lando Norris gör att Storbritannien har två F1-debutanter 2019. I går var det för övrigt årsdagen för Storbritanniens första världsmästare i F1, Mike Hawthorn som vann titeln 1958 och på söndag kan Lewis Hamilton köra hem sin femte VM-titel.

6) Esa Pekka Lappi
Rallyföraren är ny stallkollega till Sebastien Ogier hos Citroën i WRC 2019.

7) Stoffen Vandoorne
Efter sin tid hos McLaren i F1 blir det nu en nysatsning med HWE i Formula E, en serie där flera tidigare F1-föraren numera håller till. Exempelvis har både Pascal Wehrlein och Felipe Massa bytt till elbilsracing.

8) Mattias Ekström
Audi lämnar VM i rallycross. Vad händer med Mattias Ekström? Svensken öppnar för en comeback i DTM och ska träffa Audis motorsportchef DIeter Grass.
– Jag är öppen för förslag, säger svensken till motorsporttotal.

9) Jorge Lorenzo
Spanjoren har fortfarande problem med handleden efter olyckan i Aragon. Han kör inte helgens motoGP-lopp i Japan och det är osäkert om han kör i Australien eller Malaysia.

10) Joel Eriksson
Svensken gör en comeback inom Formel 3. Han kör VM-finalen i Macau i mitten av november. Där möter han bland annat Mick Schumacher.

Motorstopp:

Peugeot
Fabriksteamet lämnar VM i rallycross efter årets säsong. Det betyder att VW är enda fabriksleverantör till VM och Sebastien Loeb, samt bröderna Timmy och Kevin Hansen står utan styrning till nästa säsong.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.