Vallakaos direkt: ”Loppet nästan rökt”

Publicerad:
Uppdaterad:
Charlotte Kalla syntes stå och skrapa bort snö på skidorna innan starten, och Kikkan Randall fick stanna och rensa snö i början av loppet.
Foto: SVT.se/sport
Charlotte Kalla syntes stå och skrapa bort snö på skidorna innan starten, och Kikkan Randall fick stanna och rensa snö i början av loppet.

SPORTBLADET

Igår stod de norska damerna för en rejäl vallamiss.

Och det blir inte lättare i dag. Redan i första backen fick amerikanska stjärnan Kikkan Randall stanna och skrapa bort snö under skidorna.

– Första stigningen och loppet är nästan rökt, säger Anders Blomquist i SVT.

Det var en av sprinthistoriens större vallamissar som det norska damlandslaget stod för i går när lagets alla stora stjärnor missade att gå vidare från prologen.

Men trots att Norges vallare fick ordning på herrarnas skidor så kan de inte andas ut. För i dag bjuder Ruka på ännu svårare förhållanden med någon enstaka plusgrad i luften men minusgrader i snön och väldigt hög luftfuktighet. Dessutom varierar snötemperaturen väldigt mycket utefter banan.

”Inte bra!”

Allt sammantaget är det stor risk för att snö fryser fast under skidorna och förstör både fäste och glid. På SVT:s bilder såg man hur Charlotte Kalla fick stå och rensa bort snö under skidorna på uppvärmningen och Kikkan Randall, USA, hade bara kommit till första backen innan hon var tvungen att stanna och rensa bort snö under skidorna.

– Det fryser fast, det där är inte bra! Första stigningen och loppet är nästa rökt, säger Anders Blomquist i SVT.

Även flera av de norska åkarna har haft svårt i inledningen av loppet. Både Heidi Weng och Marit Björgen kämpade med att få fast skidorna i spåret.

Publicerad: