Drömdebut för Williot Swedberg inför ögonen på pappa

Man kan göra debut på flera sätt.

Williot Swedberg presenterade sig i Hammarbytröjan genom att göra mål efter tre minuter – inför ögonen på pappa Hans Eskilsson.

– Det är mycket Hammarbykänslor, säger en tagen Eskilsson från läktarplats.

”Bättre än farsan, ja han är bättre än farsan.”

Det var orden som ekade på Tele 2 Arena i slutminuterna av matchen mellan Hammarby och Degerfors.

Orsaken till det stavas Williot Svedberg.

Talangen byttes in i den 78 minuten och gjorde därmed allsvensk debut. Tre minuter senare knorrade han in 3–1 till hemmalaget och stängde matchen.

– Det är så coolt. Jag har växt upp här och varit på alla matcher i alla år och nu får jag spela också. Det är så sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga, det står stilla nu. Jag siktade in mig på bortre och hoppades på det bästa, säger 17-åringen efter debuten, som spelade 90 minuter i division 1 med Hammarby TFF igår.

”Pappa är Hammarbylegendar”

På hedersläktaren i vit skjorta och glädjetårar i ögonen, tillsammans med drygt 7 000 åskådare på arenan, fanns pappa Hans Eskilsson, som spelade i klubben i flera omgångar från 1988 till 2001 innan han tvingades lägga av efter en otäck skada. Mamma är tidigare fotbollsstjärnan Malin Swedberg. –

– Pappa är ju Hammarbylegendar här och mamma har spelat lite i Djurgården, de borde jag kanske inte säga här.. haha! Jag är stolt över båda, säger Williot.

När Sportbladet får prata med Eskilsson själv, bara minuter efter slutvisslan är han fortfarande tagen.

– Själv kändes det lite overkligt, han hann knappt vara inne på planen också gör han mål och att Hammarby vinner. Det är jätteskoj. Han har varit i Hammarby sedan han var sju år, i tio år nu. Född på Södersjukhuset, det är mycket Hammarbykänslor, så är det ju, säger han.

– Han har bra integritet och nu får han lära sig det här. Det vet jag inte om han är så rutinerad på att föra sig i media.

Du har inte lärt honom det?

– Nej, han är dålig på att prata i telefon och såna här grejer, som alla ungdomar i dag. Så vi får väl kämpa med han i så fall.

Hur ska ni fira?

– Jag vet inte… brorsan tog ju körkort i tisdags, så vi firade honom här om dagen. Det blir väl något nytt nu, säger en märkbart stolt pappa.

Offsidemål

17-åringen räknas som en av Sveriges absolut bästa 04:or i landet.

– Han spelar inte här för att hans pappa är en legend i Hammarby, han spelar här för att han är en jättebra kille, säger tränaren Milos Milojevic.

Till slut blev det hela 5–1 efter att ett håglöst Degerfors slutat spela.

Men efter en halvlek stod det 1–1 efter två vackra mål av Darijan Bojanić och Abdelrahman Saidi.

Akinkunmi Amoo gav Hammarby ledningen med 2–1 efter att fått passning från Mohanad Jeahze, som var offside med över en meter. Därefter stängde Williot Swedberg den här matchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.