Legendaren på väg att rädda Karlskrona

”Ja du, hur ska man förklara det?”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Karlskrona hade inte vunnit i Handbollsligan sedan 20 november.

Då kallade man in en gammal legendar.

Nu har man tre raka utan förlust.

– Ja du, hur ska man förklara det, säger Pierre Thorsson.

Karlskrona hade inte vunnit en match i Handbollsligan sedan den 20 november, förutom de tre raka segrarna i kvalet i våras som gjorde att man hankade sig kvar.

23 förluster och 3 oavgjorda på 26 matcher hade det blivit.

Då basunerade klubben ut att man skulle presentera ett starkt nyförvärv, en flerfaldig svensk landslagsman, på en presskonferens den 3 oktober.

Spekulationerna drog i gång: Kunde det vara Magnus Jernemyr? Albin Tingsvall? Fredrik Ohlander?

Därför drogs det nog en liten besviken suck när täckelsen föll och det ”bara” visade sig vara en ny assisterande tränare som varit i klubben tidigare – Pierre Thorsson.

Ödmjuk och blygsam

51-åringen hade dessutom aldrig tränat ett lag i Handbollsligan (däremot Karlskronas föregångare Hästö i allsvenskan för nio år sedan) och senaste hade han Flottans damer i division två för 1,5 år sedan.

Men flerfaldig landslagsman stämde och spelarmeriterna är det inget fel på: två VM-guld, tre EM-guld, tre OS-silver bland annat och 557 landslagsmål på 237 landskamper under 13 år.

Och av allt att döma var Thorsson precis vad krislaget behövde för sedan han satte sig på tränarbänken bredvid huvudansvarige Karl-Johan Lång är Karlskrona obesegrat med två vinster och en oavgjord på tre matcher.

Den ödmjuke och blygsamme gamle knorrspecialisten vill inte prata om någon Thorsson-effekt och menar att förändringarna inte varit så drastiska. Man har ”tajtat till försvaret” och ”finjusterat i anfallsspelet”.

Anpassat sig mer

Då verkar en ny röst och ett par extra ögon varit viktigare.

– Det har varit en lättnad för Kalle att ha någon att prata och bolla idéer med. Han har dragit det helt själv tidigare. Det är tungt, inte minst om man är orutinerad, säger Thorsson.

Karlskrona har börjat anpassa sig mer efter motståndet.

– Vi har en bra dialog om hur vi ska agera mot motståndarna, om vi ska vara offensiva eller defensiva. Den hjälpen har inte Kalle haft tidigare.

Den första segern mot Helsingborg hemma gav nödvändigt självförtroende.

– Det var knäckpunkten när vi lyckades vända och vinna den. Då föll en stor del av lasten från axlarna. Sen åkte vi upp och gjorde en jättematch mot Aranäs och då är man helt plötsligt i ett annat läge. Man tror på det man gör det man har.

Tänker inte satsa på tränaryrket

Den matchen följdes upp med en imponerande pinne mot Ystad.

På torsdagen väntar igen Helsingborg, nu på bortaplan, och plötsligt är Karlskrona favorit i en ligamatch på väldigt länge. Nykomlingarna har inte tagit en poäng i serien ännu.

– De kommer kriga för varje centimeter på plan. Vi måste vara ödmjuka och inte tro att vi åker dit och tar två lätta poäng, säger Thorsson som inte har någon plan på att storsatsa på tränaryrket som många av hans gamla kompisar i Bengan Boys gjort.

– Jag har bara kontrakt säsongen ut och har mitt civila jobb vid sidan av, säger legendaren.

ARTIKELN HANDLAR OM