Här gör Holmlund sitt första officiella framträdande

avMalin Wahlberg

SUNDSVALL. Det har gått tio månader sedan Anna Holmlund kraschade allvarligt. 

I dag gjorde hon sitt första offentliga framträdande sedan olyckan tillsammans med Charlotte Kalla.

– Hon ville gärna göra det här, säger pappan Lars Holmlund. 

Det var i december 2016 som Anna Holmlund kraschade allvarligt under ett träningspass i italienska Innichen. Skicross-stjärnan låg nedsövd i två månader innan hon vaknade upp. 

Tio månader senare har hennes nya liv börjat hemma i Sundsvall och i dag gör hon sitt första officiella framträdande sedan olyckan.

”Speciellt om Kalla kommer”

Tillsammans med Charlotte Kalla invigde Holmlund Alnö Skidsklubbs nya handikappanpassade anläggning. 

– Jag fick frågan om Anna ville vara med och frågade henne. ”Ja, det vill jag gärna. Speciellt om Charlotte Kalla kommer”, sa Anna. Då ringde jag Charlotte som sa att "kommer Anna så kommer jag". De har träffats några gånger inför, säger pappan Lars Holmlund.

Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT

Anna Holmlund strålande och vinkade till de flera hundra på plats innan hon klippte bandet tillsammans med Kalla. Kalla höll även ett känslosamt tal till Holmlund.

– Anna, du är en fajter. Din kämpargöd att komma tillbaka efter olyckan ger oss perspektiv på livet. Din vilja och inställning gör starkt intryck på mig. Låt din glöd bli en inspiration för oss alla framåt, sa Kalla i talet.

Holmlund flyttade hem till Sundsvall i somras och har gjort stora framsteg de senaste månaderna.

– Första två månaderna var hon i koma. Nu är hon hemma i Sundsvall i egen lägenhet med personliga assistenter, det är en fantastisk resa på ett sätt. Men det har hänt mycket som gör att vi ser att den gamla Anna inte finns. Nu är det en ny Anna som vi får lära känna och det är spännande. Det ligger möjligheter även i det, säger Lars Holmlund.

”Kör sju gånger i veckan”

Holmlund tränar stenhårt och sa till DN tidigare i veckan att hon satsar på att kunna gå igen till jul.

– Hon sover bra, äter frukost och går och tränar efter sjukgymnastens speciella program. Sedan vilar hon, äter lunch och går sedan till en rehabavdelning och tävlar under professionell ledning. Sedan åker hon permobil hem och fikar och tar det lugnt. Sedan kör hon ett träningspass innan det blir middag. Klockan 18 kommer kamrater och andra för då har hon vilat färdigt. Det kör hon sju dagar i veckan, säger Lars Holmlund.