Bröt benet för en touchdown – dömdes bort

SPORTBLADET

I nattens NFL-match mellan New Orleans Saints och Chicago Bears utgick hemmalaget New Orleans segrande.

Men samtalsämnet efter matchen har riktats mot något annat, nämligen en bortdömd touchdown av Chicagos Zach Miller.

Det trots att Miller i samma veva bröt benet.

Det var ett kontroversiellt beslut. Vid ställningen 14–3 till New Orleans Saints anföll Chicago Bears, lagets quarterback Mitch Trubinsky såg Zach Millers löpning och satte passningen mot honom. I kamp med New Orleans Rafael Bush greppade Miller bollen, faller till marken och gör därmed en touchdown.

Recuderat till 14–9, trodde Chicago. Men Millers touchdown blev kort därefter bortdömt. Det kontroverisella? Miller landade i samma sekvens väldigt olyckligt och bröt benet.

Foto: Butch Dill / TT

Enligt reglerna måste den anfallande spelaren ”behålla kontrollen över bollen fram tills kontakten med marken”, något som reprisbilderna visar att han inte gjorde även om han har bollen i sin ägo hela tiden. Men det faktum att han offrade sitt ben för att behålla bollen har lett till en het diskussion gällande bortdömandet av poängen.

”Han fullföljde inte processen”

Efter matchen har domaren Carl Cheffers fått förklara beslutet att döma bort Millers touchdown. Enligt honom följde han bara regelboken.

”Vid det här laget är vi ju alla underförstådda med vad regelboken säger. Vi bedömde att han vid greppandet av bollen föll till marken som en del av processen. När han gör det måste han klara av att behålla bollen. Han föll till marken och tappade temporärt kontrollen av bollen. Bollen tog i marken, därför är poängen ogiltig. Som en del av processen tog bollen i marken utan hans kontroll och därför fullföljde han inte processen.”, skrev Cheffers i sin så kallade ”pool report”.

På följdfrågan om det var ett självklart beslut svarade Cheffers så här:

”Det är alltid svåra beslut, men reglerna har varit såhär ett bra tag. Det var dem vi följde.”